madzik323

madzik323

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 576]

Grzebyki z makiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Słodkie ciasteczka ( moje wyszły raczej ciacha :) kształtem przypominające kogucie grzebyki z makowym nadzieniem

Grzebyki z makiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Grzebyki z makiem

 

Sposób przygotowania:

Grzebyki z makiem
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, pokruszone drożdże oraz miód, następnie wsypujemy szczyptę soli. Dodajemy jeszcze 2 jajka, 12,5 dag rozpuszczonego i przestudzonego masła oraz lekko podgrzane mleko. Wszystko to razem wyrabiamy na jednolite ciasto, które odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość dzielimy je na pól i rozwałkowujemy na dwa równe prostokąty. Na jednym płacie ciasta posmarowanym rozpuszczonym masłem rozsmarowujemy gotową masę makową i przykrywamy drugim prostokątem. Połowę powstałego przekładańca także smarujemy masłem i nakładamy resztę masy makowej. Składamy na pól wzdłuż dłuższego boku i kroimy je pasy. Każdy pas nacinamy nożem z jednej strony i wyginamy tak by powstał grzebyk. Układamy na blasze i smarujemy pozostałym jajkiem. Pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Grzebyki z makiem
Wszystkie składniki wkładamy do miski i mieszamy
Grzebyki z makiem
Rozwałkowujemy na dwa równej wielkości prostokąty
Grzebyki z makiem
Na płacie ciasta układamy gotową masę makową
Grzebyki z makiem
Nacinamy i wyginamy paski aby powstały grzebyki