BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Grzybki na leśnym mchu

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Ciasto ze szpinaku pyszne i ciekawe. Na cieście ułożone grzybki. Ciastem zaskoczyłam gości i dzieci .;)

Grzybki na leśnym mchu Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Grzybki na leśnym mchu

 

  • szpinak mrożony 450 g,
  • jajka 3 szt,
  • cukier 3/4 szkl,
  • olej 1 szkl,
  • proszek do pieczenia 2,5 łyżeczki,
  • masa smietankowa;
  • śmietana 30 % 400 ml,
  • cukier puder 2 łyżki,
  • śmietan fix 2 pacz,
  • serek homogenizowany 2 szt,
  • żelatyna 3 łyżeczki,
  • gorąca woda
  • jagody

Sposób przygotowania:

Grzybki na leśnym mchu
Zamrożony szpinak rozmrozić przełożyć na sitko i odcisnąć nadmiar wody.

Zmiksuj jajka z cukrem, powoli cienkim strumykiem lej olej nie przerywając miksowania przesiej mąkę wymieszaną proszkiem, dokładnie wymieszaj dodaj odciśnięty szpinak.

Ciasto przełóż do tortownicy o średnicy 26 cm. wyłożonej papierem do pieczenia.

Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika 180 stopni. Po upieczeniu ciasto ostudź zetnij górę ciasta tak na 1,5 cm, pokrusz na mech.

Śmietanę ubij z cukrem pudrem dodaj śmietan fixy. Rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę połącz z serkami i z ubitą śmietaną.

Ciasto przełóż do tortownicy na ciasto ułóż masę śmietanową z serkiem ,górę posyp okruchami, udekoruj według uznania. U mnie grzybki i jagody.

Ciasto włóż do lodówki na 2 -3 godziny.
Grzybki na leśnym mchu
Ciasto po upieczeniu odcinam z ciasta mech.

Tagi:

ciasto