Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Grzybki ptysiowe

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Jest z nimi troszkę roboty, ale efekt bardzo fajny! w/g tego przepisu zrobiłam też eklerki :-)))

Grzybki ptysiowe Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Grzybki ptysiowe

 

  • CIASTO:
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 50g masła albo margaryny
  • 1 szkl. wody
  • 1 cukier wanilinowy 8g
  • szczypta soli
  • 4 jajka
  • POLEWA:
  • 1 szkl. cukru pudru
  • 1 łyżka dobrej kawy rozpuszczalnej - drobny proszek
  • 1 łyżka gorącej wody
  • 3-4 łyżki rumu
  • NADZIENIE:
  • 1,5-2 szkl. śmietanki kremówki 36%
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • 2 op. śmietan-fixu 9g
  • 4 czubate łyżeczki kawy rozpuszczalnej (j.w. - dobrej jakości, ale drobny proszek)
  • do posypania:
  • 2-3 łyżeczki posypki czekoladowej

Sposób przygotowania:

Grzybki ptysiowe
CIASTO: Mąkę przesiać. Wodę zagotować w rondlu, dodać masło, sól i cukier wanilinowy. Do wrzącego płynu wsypać mąkę i od razu bardzo energicznie wymieszać - najlepiej drewnianą łyżką - aż zrobi się jednolite, kluchowate, lśniące ciasto. Rondel cały czas trzymać na ogniu i ucierać ciasto 2-3 minuty aby mąka dobrze się zaparzyła. Zestawić i lekko przestudzić. Do jeszcze dobrze ciepłego ciasta wbijać kolejno po jednym jajku cały czas ucierając. Ciasto ma być gęste i lepkie. Napełnić ciastem rękaw cukierniczy (końcówka z dużym otworkiem, może być karbowany) i wyciskać na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia, okrągłe, niezbyt duże kapelusze i podłużne trzonki. Między ciastkami zostawiać duże odstępy bo sporo urosną. Piec ok.10 min. w piekarniku nagrzanym do 220 st. C, po czym zmniejszyć temperaturę do 180st. C i piec dalej 10-15 min. Nie otwierać drzwiczek piekarnika w trakcie pieczenia bo ciasto może opaść! Upieczone ciastka wyjąć, w kapeluszach od spodu zrobić otworek na trzonek i napełnienie śmietaną. W grubszych trzonkach też można zrobić otwór do napełnienia. Wystudzić. POLEWA: Cukier puder utrzeć z wodą, rumem i kawą na bardzo gęsty lukier. Smarować nim z wierzchu, za pomocą pędzelka, kapelusze. Posmarować też lekko jeden z końców trzonków i obsypać je posypką czekoladową, taka imitacja resztek ściółki. NADZIENIE: Śmietana musi być dobrze schłodzona, bardzo zimna! Cukier puder mieszamy z kawą i śmietan-fixem. Śmietanę ubijamy przez 30s. mikserem na wolnych obrotach, następnie dosypujemy wymieszane suche dodatki i zwiększając obroty miksera ubijamy do pożądanej, sztywnej konsystencji. Ubitą pianą napełniamy kapelusze i grubsze trzonki przy pomocy rękawa cukierniczego z długą, cienką końcówką. Trzonki mocujemy w otworach, przez które napełnialiśmy kapelusze smietaną i ...podajemy. Ciastka można upiec kilka godzin przed podaniem, ale śmietaną napełniamy je w ostaniej chwili aby nie rozmiękły.

Inspiracja: "Kolekcja Dobrej Kuchni"
Grzybki ptysiowe
Grzybki ptysiowe
Grzybki ptysiowe
Grzybki ptysiowe