Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Grzybowa na Wigilię ( z uszkami)

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Polecam miłośnikom zupy grzybowej szczególnie z uszkami podsmażonymi na rumiano.Teraz już nie wiem co będę gotować na Wigilię - grzybową czy barszcz

Grzybowa na Wigilię ( z uszkami) Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Grzybowa na Wigilię ( z uszkami)

 

 

Sposób przygotowania:

Grzybowa na Wigilię ( z uszkami)
Grzyby zalać ciepłą wodą i moczyć 15 minut. Odcedzić. Obrać , umyć i osuszyć włoszczyznę. Zrumienić na suchej patelni jak do rosołu ( razem z włoszczyzną opiec pół cebuli do uszek ). Przełożyć do garnka. Zalać wodą. Dodać przyprawy ( ziele angielskie, liść laurowy, pieprz ziarnisty i szczyptę soli) i gotować 20 minut. Wyjąć włoszczyznę , a wrzucić grzyby. Gotować 30 minut na małym gazie. Wyłowić grzyby i 3/4 z nich pokroić w paseczki, a resztę odłożyć. Grzyby pokrojone w paseczki przełożyć do wywaru. Zagotować. Doprawić zupę do smaku maggi. Odłożone grzyby i pół zrumienionej cebuli zmielić. Doprawić solą i mielonym pieprzem. Mąkę osolić i zaparzyć wrząca wodą . Zagnieść ciasto . Wałkować podsypując mąką .Wycinać kółka małym kieliszkiem ( ja robię to takim do jajek na miękko ). Nakładać farsz ( po 1/3 łyżeczki ) i lepić uszka - - układać na wysypanej mąka tacce lub lnianej ściereczce. Zagotować osoloną wodę z łyżka oleju . Uszka gotować 1 minutę od wypłynięcia. Wyjmować łyżka cedzakową i rozkładać by się nie stykały ze sobą i nie skleiły. Ostudzić . Podsmażyć uszka na rumiano . Zupę podawać w bulionówkach wrzucając do niej rumiane uszka. * W wersji całorocznej zaprawiam zupę śmietaną. ** Z tych proporcji wychodzi ok. 3 szklanek zupy i 35 uszek. *** Jeśli zostanie trochę farszu -wrzucić go do kapusty z grzybami i wymieszać doskonale wpłynie na jej smak.
Grzybowa na Wigilię ( z uszkami)
Ugotować wywar z warzyw i grzybów suszonych- przecedzić
Grzybowa na Wigilię ( z uszkami)
Grzyby zmielić z cebulką i doprawić do smaku
Grzybowa na Wigilię ( z uszkami)
Lepić uszka z farszem grzybowym z parzonego ciasta
Grzybowa na Wigilię ( z uszkami)
Ugotowane i ostudzone uszka podsmażyć na rumiano