Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Grzybowa z makaronem naleśnikowym

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Czasem tak jest ,że czas nas goni i trzeba skorzystać z gotowych produktów lub pół produktów. To mnie spotkało dziś .

Grzybowa z makaronem naleśnikowym

Składniki:

Grzybowa z makaronem naleśnikowym

 

  • 1 zupa pieczarkowa lub grzybowa ,, z papierka „ ( ja użyłam borowikowej Knorra )
  • ½ szklanki słodkiej śmietanki
  • ½ litra rosołu ( jak nie ma to wody )
  • 20 dag pieczarek
  • 2 łyżki masła
  • 6 gotowych naleśników ( ja miałam zamrożony gotowy makaron z naleśników )
  • 2 łyżki pokrojonej natki pietruszki

 

Sposób przygotowania:

Grzybowa z makaronem naleśnikowym
Pieczarki pokroić w plasterki i usmażyć na rumiano na maśle .Przełożyć do garnka i zalać rosołem , wywarem warzywnym lub wodą i gotować 10 minut. Rozrobić w odrobinie wody gotową zupę grzybową ,, z papierka „ i wlać do garnka . Gotować 5 minut. Wlać śmietankę . Doprawić zupę do smaku .Naleśniki ( jeśli były zamrożone to przelać gorąca przegotowaną woda by rozmarzł i odcedzić ) zwinąć w ruloniki i pokroić w paseczki. Na talerzach ułożyć makaron naleśnikowy , zalać gorącą zupą posypać natką .

Drobna rada .Ja przy okazji gotowania rosołu odlewam sobie za każdym razem jakieś ½ litra , studzę i mrożę , a potem mam gotowy jak muszę zrobić szybką zupę lub sos .
Tak samo postępuje z naleśnikami .Co jakiś czas smażę sobie kilkanaście naleśników , kroję je na makaron , dzielę na porcje i zamrażam .Mam gotowy do zup owocowych , grzybowej, lub innych .Można z niego też robić deser ze słodkim sosem i owocami .