IwonaF

IwonaF

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 184]

Grzybowy filet z kurczaka

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Proste i pyszne sezonowe danie obiadowe

Grzybowy filet z kurczaka

Składniki:

Grzybowy filet z kurczaka

 

  • 1 pojedyncza pierś z kurczaka
  • 2 łyżki oleju ryżowego
  • ¼ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki białego mielonego pieprzu
  • ¼ łyżeczki suszonego rozmarynu
  • ¼ łyżeczki mielonego kminku
  • 10 dkg świeżych grzybów (borowiki, koźlarze, podgrzybki)
  • 1 łyżka posiekanej cebuli
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego

 

Sposób przygotowania:

Grzybowy filet z kurczaka
Pierś kroimy na 4 plastry. Każdy z nich posypujemy z obu stron zmieszanymi przyprawami i odstawiamy do lodówki na 30 minut.
Na zimną patelnię wlewamy olej (1 łyżkę), wsypujemy cebulę i podsmażamy na małym gazie do momentu, aż cebula się zeszkli. Dodajemy pokrojone na plasterki grzyby i smażymy przez kolejne 5 minut. Zdejmujemy z ognia, dodajemy jogurt i dokładnie mieszamy. Na drugiej patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju ryżowego i obsmażamy piersi po 3 minuty z każdej strony. Wlewamy sos grzybowy i smażymy jeszcze przez 1 minutę.
Smacznego!