Strona główna Grzyby duszone pasteryzowane

Grzyby duszone pasteryzowane

Przetwory « poprzedni | następny »
2milutka

Złoty Ekspert
Przepisy: 989
zdjęcia: 1 z 5
Grzyby duszone pasteryzowane
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

Tak przygotowane grzyby będą świetnym półproduktem na sosik ,z którym wyśmienicie będzie smakowało każde mięso


trudność: średne
czas:

Grzyby duszone pasteryzowane - SKŁADNIKI:

Grzyby duszone pasteryzowane - PRZYGOTOWANIE:

Przebrane oczyszczone i wymyte grzyby włożyć do rondla przekładając je cebulą (wcześniej pokroić ją w plasterki) Dodać wszystkie przyprawy wymienione w składnikach .Dusić grzyby pod przykryciem na małym ogniu. Z wody i octu przyrządzić zalewę wlać do grzybów i dusić jeszcze kilka minut wkładać gorące do słoików zalać zalewą i pasteryzować około 5 minut. Przechowywać w suchym i ciemnym pomieszczeniu.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Grzyby duszone pasteryzowane (strona 1 z 1)  
MagdaMM

MagdaMM

2012-10-16 16:10
Moim zdaniem to normalne grzyby marynowane i chyba niezbyt trafne okreslenie ze nadaja sie jako polprodukt np do sosow .Moja tesciowa owszem takie grzyby robi w sloikach ale w slonej zalewie wykorzystujac je pozniej do sosow lub zupy grzybowej.O zastosowaniu do tych celow grzybow marynowanych czytam pierwszy raz .
Skomentuj
Oceń:
0
Pyza

Pyza

2012-10-16 14:17
półprodukt na sos z taką ilością octu? dziękuję
Skomentuj
Oceń:
0
2milutka

2milutka

2012-10-16 16:00
Pyza napisał(a):

półprodukt na sos z taką ilością octu? dziękuję

to za mało czy za dużo Twoim zdaniem???
Skomentuj
Oceń:
0
Babciagramolka

Babciagramolka

2012-10-16 16:12
2milutka napisał(a):

Pyza napisał(a):

półprodukt na sos z taką ilością octu? dziękuję

to za mało czy za dużo Twoim zdaniem???


Na sos to chyba wcale bez octu - no chyba że to ma być sos tatarski - chyba o to Pyzie chodziło .Podałaś przepis na grzyby w occie a w zajawce piszesz że na sos do mięsa . Prawde mówiąc też z marynowanych grzybów sosu do mięs nie robię - duszone grzyby obgotowane tak- w occie to sos tatarski na zimno.
Skomentuj
Oceń:
0
Rossie

Rossie

2012-10-16 16:14
Pyza napisał(a):

półprodukt na sos z taką ilością octu? dziękuję

Właśnie. Tytuł wskazuje na to,że grzyby mają inne przeznaczenie, a ten przepis to praktycznie grzybki w occie....
hm.
No i nie rozumiem totalnie: jeśli zmieszamy wodę z octem i wlejemy do grzybów i bedziemy jeszcze kilka minut dusić, to sporo nam odparuje. Skąd więc do licha wziąć zalewę do kilograma grzybów, bo nie kumam? Niecałe półtora szklanki zalewy, z której z pół szklanki lekko odparuje - i to ma starczyć na kilo maślaków? Czy ja coś źle rozumuję?
Skomentuj
Oceń:
0
2milutka

2milutka

2012-10-16 16:19
Rossie napisał(a):

Pyza napisał(a):

półprodukt na sos z taką ilością octu? dziękuję

Właśnie. Tytuł wskazuje na to,że grzyby mają inne przeznaczenie, a ten przepis to praktycznie grzybki w occie....
hm.
No i nie rozumiem totalnie: jeśli zmieszamy wodę z octem i wlejemy do grzybów i bedziemy jeszcze kilka minut dusić, to sporo nam odparuje. Skąd więc do licha wziąć zalewę do kilograma grzybów, bo nie kumam? Niecałe półtora szklanki zalewy, z której z pół szklanki lekko odparuje - i to ma starczyć na kilo maślaków? Czy ja coś źle rozumuję?



Sprawdziłam i wkradł się błąd do przepisu ,miało być 2 łyżki octu a nie dwie trzecie szklanki Już poprawiam dzięki dziewczyny za uwagę.
Skomentuj
Oceń:
0
Rossie

Rossie

2012-10-16 16:22
2milutka napisał(a):


Sprawdziłam i wkradł się błąd do przepisu ,miało być 2 łyżki octu a nie dwie trzecie szklanki Już poprawiam dzięki dziewczyny za uwagę.

Od razu lepiej :D dwie łyżki, ocet sporo straci w duszeniu co prawda, ale ja bym chyba zamiast octu dała sok z cytryny jeśli już trzeba coś przykwasić. Skoro na sos...
Skomentuj
Oceń:
0
2milutka

2milutka

2012-10-16 16:25
Rossie napisał(a):

2milutka napisał(a):


Sprawdziłam i wkradł się błąd do przepisu ,miało być 2 łyżki octu a nie dwie trzecie szklanki Już poprawiam dzięki dziewczyny za uwagę.

Od razu lepiej :D dwie łyżki, ocet sporo straci w duszeniu co prawda, ale ja bym chyba zamiast octu dała sok z cytryny jeśli już trzeba coś przykwasić. Skoro na sos...
sok z cytryny dobra rada ...na przyszłość:)
Skomentuj
Oceń:
0
2milutka

2milutka

2012-10-16 16:22
Rossie napisał(a):

Pyza napisał(a):

półprodukt na sos z taką ilością octu? dziękuję

Właśnie. Tytuł wskazuje na to,że grzyby mają inne przeznaczenie, a ten przepis to praktycznie grzybki w occie....
hm.
No i nie rozumiem totalnie: jeśli zmieszamy wodę z octem i wlejemy do grzybów i bedziemy jeszcze kilka minut dusić, to sporo nam odparuje. Skąd więc do licha wziąć zalewę do kilograma grzybów, bo nie kumam? Niecałe półtora szklanki zalewy, z której z pół szklanki lekko odparuje - i to ma starczyć na kilo maślaków? Czy ja coś źle rozumuję?

nie odparuje sporo bo same maślaki mają w sobie dużo wody czyż nie?
Skomentuj
Oceń:
0
Rossie

Rossie

2012-10-16 16:26
2milutka napisał(a):


nie odparuje sporo bo same maślaki mają w sobie dużo wody czyż nie?

Jak wypróbuję przepis, to Ci powiem. Mnie się wydaje,że mało, ale oczywiście mogę się mylić.
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Przetwory
Grzyby w zalewie octowej Jabłka w słoikach Sałatka szwedzka
Czerwona papryka Buraczki z cebulą Pikle musztardowe
Opinki w słoikach w sosie Ogórki w zalewie octowej Kolorowe patisony z papryką
Ogórki kiszone w słoikach Kiszony barszcz czerwony (zakwas buraczany) Jabłka marynowane pasteryzowane

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Podróż kulinarna z Hortex Podróż kulinarna z Hortex

    Zapraszamy do udziału w konkursie Hortex! Przygotuj potrawę kuchni śródziemnomorskiej i wygraj cenne nagrody! Do wygrania jest robot Kitchen Aid w wybranym przez użytkownika kolorze oraz 5 nagród dodatkowych - łyżka z silikonową krawędzią Fiskars!

  • Konkurs -  Soki marzeń z sokowirówką Philips Konkurs - Soki marzeń z sokowirówką Philips

    Owocowe i warzywne, słodkie i kwaśne, kolorowe i energetyzujące takie właśnie są soki wyciskane ze świeżych warzyw i owoców. Zapewniają zdrowie, piękny wygląd i wysoką odporność. Jakie są Wasze wymarzone kompozycje sokowe? Podzielcie się z nami swoimi pomysłami!

1 2
 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert

 

Przepisy kulinarne video

Sonda

Jaką zupę lubisz najbardziej?

 
 Jaką zupę lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane