Strona główna Grzyby duszone pasteryzowane

Grzyby duszone pasteryzowane

Przetwory « poprzedni | następny »
2milutka offline

Złoty Ekspert
Przepisy: 968
zdjęcia: 1 z 5
Grzyby duszone pasteryzowane
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

Tak przygotowane grzyby będą świetnym półproduktem na sosik ,z którym wyśmienicie będzie smakowało każde mięso


trudność: średne
czas:

Grzyby duszone pasteryzowane - SKŁADNIKI:

Grzyby duszone pasteryzowane - PRZYGOTOWANIE:

Przebrane oczyszczone i wymyte grzyby włożyć do rondla przekładając je cebulą (wcześniej pokroić ją w plasterki) Dodać wszystkie przyprawy wymienione w składnikach .Dusić grzyby pod przykryciem na małym ogniu. Z wody i octu przyrządzić zalewę wlać do grzybów i dusić jeszcze kilka minut wkładać gorące do słoików zalać zalewą i pasteryzować około 5 minut. Przechowywać w suchym i ciemnym pomieszczeniu.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Grzyby duszone pasteryzowane (strona 1 z 1)  
MagdaMM

MagdaMM
offline

2012-10-16 16:10
Moim zdaniem to normalne grzyby marynowane i chyba niezbyt trafne okreslenie ze nadaja sie jako polprodukt np do sosow .Moja tesciowa owszem takie grzyby robi w sloikach ale w slonej zalewie wykorzystujac je pozniej do sosow lub zupy grzybowej.O zastosowaniu do tych celow grzybow marynowanych czytam pierwszy raz .
Skomentuj
Oceń:
0
Pyza

Pyza
offline

2012-10-16 14:17
półprodukt na sos z taką ilością octu? dziękuję
Skomentuj
Oceń:
0
2milutka

2milutka
offline

2012-10-16 16:00
Pyza napisał(a):

półprodukt na sos z taką ilością octu? dziękuję

to za mało czy za dużo Twoim zdaniem???
Skomentuj
Oceń:
0
Babciagramolka

Babciagramolka
offline

2012-10-16 16:12
2milutka napisał(a):

Pyza napisał(a):

półprodukt na sos z taką ilością octu? dziękuję

to za mało czy za dużo Twoim zdaniem???


Na sos to chyba wcale bez octu - no chyba że to ma być sos tatarski - chyba o to Pyzie chodziło .Podałaś przepis na grzyby w occie a w zajawce piszesz że na sos do mięsa . Prawde mówiąc też z marynowanych grzybów sosu do mięs nie robię - duszone grzyby obgotowane tak- w occie to sos tatarski na zimno.
Skomentuj
Oceń:
0
Rossie

Rossie
offline

2012-10-16 16:14
Pyza napisał(a):

półprodukt na sos z taką ilością octu? dziękuję

Właśnie. Tytuł wskazuje na to,że grzyby mają inne przeznaczenie, a ten przepis to praktycznie grzybki w occie....
hm.
No i nie rozumiem totalnie: jeśli zmieszamy wodę z octem i wlejemy do grzybów i bedziemy jeszcze kilka minut dusić, to sporo nam odparuje. Skąd więc do licha wziąć zalewę do kilograma grzybów, bo nie kumam? Niecałe półtora szklanki zalewy, z której z pół szklanki lekko odparuje - i to ma starczyć na kilo maślaków? Czy ja coś źle rozumuję?
Skomentuj
Oceń:
0
2milutka

2milutka
offline

2012-10-16 16:19
Rossie napisał(a):

Pyza napisał(a):

półprodukt na sos z taką ilością octu? dziękuję

Właśnie. Tytuł wskazuje na to,że grzyby mają inne przeznaczenie, a ten przepis to praktycznie grzybki w occie....
hm.
No i nie rozumiem totalnie: jeśli zmieszamy wodę z octem i wlejemy do grzybów i bedziemy jeszcze kilka minut dusić, to sporo nam odparuje. Skąd więc do licha wziąć zalewę do kilograma grzybów, bo nie kumam? Niecałe półtora szklanki zalewy, z której z pół szklanki lekko odparuje - i to ma starczyć na kilo maślaków? Czy ja coś źle rozumuję?



Sprawdziłam i wkradł się błąd do przepisu ,miało być 2 łyżki octu a nie dwie trzecie szklanki Już poprawiam dzięki dziewczyny za uwagę.
Skomentuj
Oceń:
0
Rossie

Rossie
offline

2012-10-16 16:22
2milutka napisał(a):


Sprawdziłam i wkradł się błąd do przepisu ,miało być 2 łyżki octu a nie dwie trzecie szklanki Już poprawiam dzięki dziewczyny za uwagę.

Od razu lepiej :D dwie łyżki, ocet sporo straci w duszeniu co prawda, ale ja bym chyba zamiast octu dała sok z cytryny jeśli już trzeba coś przykwasić. Skoro na sos...
Skomentuj
Oceń:
0
2milutka

2milutka
offline

2012-10-16 16:25
Rossie napisał(a):

2milutka napisał(a):


Sprawdziłam i wkradł się błąd do przepisu ,miało być 2 łyżki octu a nie dwie trzecie szklanki Już poprawiam dzięki dziewczyny za uwagę.

Od razu lepiej :D dwie łyżki, ocet sporo straci w duszeniu co prawda, ale ja bym chyba zamiast octu dała sok z cytryny jeśli już trzeba coś przykwasić. Skoro na sos...
sok z cytryny dobra rada ...na przyszłość:)
Skomentuj
Oceń:
0
2milutka

2milutka
offline

2012-10-16 16:22
Rossie napisał(a):

Pyza napisał(a):

półprodukt na sos z taką ilością octu? dziękuję

Właśnie. Tytuł wskazuje na to,że grzyby mają inne przeznaczenie, a ten przepis to praktycznie grzybki w occie....
hm.
No i nie rozumiem totalnie: jeśli zmieszamy wodę z octem i wlejemy do grzybów i bedziemy jeszcze kilka minut dusić, to sporo nam odparuje. Skąd więc do licha wziąć zalewę do kilograma grzybów, bo nie kumam? Niecałe półtora szklanki zalewy, z której z pół szklanki lekko odparuje - i to ma starczyć na kilo maślaków? Czy ja coś źle rozumuję?

nie odparuje sporo bo same maślaki mają w sobie dużo wody czyż nie?
Skomentuj
Oceń:
0
Rossie

Rossie
offline

2012-10-16 16:26
2milutka napisał(a):


nie odparuje sporo bo same maślaki mają w sobie dużo wody czyż nie?

Jak wypróbuję przepis, to Ci powiem. Mnie się wydaje,że mało, ale oczywiście mogę się mylić.
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Przetwory
Dżem jagodowy na galaretce Sok z malin na zimę Marynowana szparagówka
Kolorowa sałatka z ogórków Słoikowa łopatka boczkowa Przecier z pomidorów
Kapusta kiszona w słoikach Moje dyniowe pikle Sałatka warzywna z cukinią na zimę
Puree z dyni na zimę Dżem z dyni z imbirem i cynamonem Dżem z dyni i jabłek

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Przekąski z charakterem Konkurs - Przekąski z charakterem

    Niewielkie i słodkie, kuszące i słone lub niebanalne z dodatkiem pikanterii - przekąski! Choć nie grzeszą swym rozmiarem, charakteru odmówić im nie można. Które z nich podjadacie najczęściej? Zapraszamy do konkursu! Do wygrania książki Agnieszki Maciąg!

  • Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce! Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce!

    Jesteś mistrzem w pieczeniu świątecznych mięs? Mięsa faszerowane, domowe wędliny i pasztety to od zawsze Twoja mocna strona? Jeśli tak, zapraszamy do konkursu! Do wygrania publikacja Twojego przepisu w magazynie Przyjaciółka oraz dodatkowe wirtuale!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert offline

 

Sonda

Co najczęściej jesz na śniadanie?

 
 Co najczęściej jesz na śniadanie?

głosuj
 

Ostatnio komentowane