Strona główna Grzyby duszone pasteryzowane

Grzyby duszone pasteryzowane

Przetwory « poprzedni | następny »
2milutka

Złoty Ekspert
Przepisy: 1047
zdjęcia: 1 z 5
Grzyby duszone pasteryzowane
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

Tak przygotowane grzyby będą świetnym półproduktem na sosik ,z którym wyśmienicie będzie smakowało każde mięso


trudność: średnie
czas:

Grzyby duszone pasteryzowane - SKŁADNIKI:

Grzyby duszone pasteryzowane - PRZYGOTOWANIE:

Przebrane oczyszczone i wymyte grzyby włożyć do rondla przekładając je cebulą (wcześniej pokroić ją w plasterki) Dodać wszystkie przyprawy wymienione w składnikach .Dusić grzyby pod przykryciem na małym ogniu. Z wody i octu przyrządzić zalewę wlać do grzybów i dusić jeszcze kilka minut wkładać gorące do słoików zalać zalewą i pasteryzować około 5 minut. Przechowywać w suchym i ciemnym pomieszczeniu.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Grzyby duszone pasteryzowane (strona 1 z 1)  
MagdaMM

MagdaMM

2012-10-16 16:10
Moim zdaniem to normalne grzyby marynowane i chyba niezbyt trafne okreslenie ze nadaja sie jako polprodukt np do sosow .Moja tesciowa owszem takie grzyby robi w sloikach ale w slonej zalewie wykorzystujac je pozniej do sosow lub zupy grzybowej.O zastosowaniu do tych celow grzybow marynowanych czytam pierwszy raz .
Skomentuj
Oceń:
0
Pyza

Pyza

2012-10-16 14:17
półprodukt na sos z taką ilością octu? dziękuję
Skomentuj
Oceń:
0
2milutka

2milutka

2012-10-16 16:00
Pyza napisał(a):

półprodukt na sos z taką ilością octu? dziękuję

to za mało czy za dużo Twoim zdaniem???
Skomentuj
Oceń:
0
Babciagramolka

Babciagramolka

2012-10-16 16:12
2milutka napisał(a):

Pyza napisał(a):

półprodukt na sos z taką ilością octu? dziękuję

to za mało czy za dużo Twoim zdaniem???


Na sos to chyba wcale bez octu - no chyba że to ma być sos tatarski - chyba o to Pyzie chodziło .Podałaś przepis na grzyby w occie a w zajawce piszesz że na sos do mięsa . Prawde mówiąc też z marynowanych grzybów sosu do mięs nie robię - duszone grzyby obgotowane tak- w occie to sos tatarski na zimno.
Skomentuj
Oceń:
0
Rossie

Rossie

2012-10-16 16:14
Pyza napisał(a):

półprodukt na sos z taką ilością octu? dziękuję

Właśnie. Tytuł wskazuje na to,że grzyby mają inne przeznaczenie, a ten przepis to praktycznie grzybki w occie....
hm.
No i nie rozumiem totalnie: jeśli zmieszamy wodę z octem i wlejemy do grzybów i bedziemy jeszcze kilka minut dusić, to sporo nam odparuje. Skąd więc do licha wziąć zalewę do kilograma grzybów, bo nie kumam? Niecałe półtora szklanki zalewy, z której z pół szklanki lekko odparuje - i to ma starczyć na kilo maślaków? Czy ja coś źle rozumuję?
Skomentuj
Oceń:
0
2milutka

2milutka

2012-10-16 16:19
Rossie napisał(a):

Pyza napisał(a):

półprodukt na sos z taką ilością octu? dziękuję

Właśnie. Tytuł wskazuje na to,że grzyby mają inne przeznaczenie, a ten przepis to praktycznie grzybki w occie....
hm.
No i nie rozumiem totalnie: jeśli zmieszamy wodę z octem i wlejemy do grzybów i bedziemy jeszcze kilka minut dusić, to sporo nam odparuje. Skąd więc do licha wziąć zalewę do kilograma grzybów, bo nie kumam? Niecałe półtora szklanki zalewy, z której z pół szklanki lekko odparuje - i to ma starczyć na kilo maślaków? Czy ja coś źle rozumuję?



Sprawdziłam i wkradł się błąd do przepisu ,miało być 2 łyżki octu a nie dwie trzecie szklanki Już poprawiam dzięki dziewczyny za uwagę.
Skomentuj
Oceń:
0
Rossie

Rossie

2012-10-16 16:22
2milutka napisał(a):


Sprawdziłam i wkradł się błąd do przepisu ,miało być 2 łyżki octu a nie dwie trzecie szklanki Już poprawiam dzięki dziewczyny za uwagę.

Od razu lepiej :D dwie łyżki, ocet sporo straci w duszeniu co prawda, ale ja bym chyba zamiast octu dała sok z cytryny jeśli już trzeba coś przykwasić. Skoro na sos...
Skomentuj
Oceń:
0
2milutka

2milutka

2012-10-16 16:25
Rossie napisał(a):

2milutka napisał(a):


Sprawdziłam i wkradł się błąd do przepisu ,miało być 2 łyżki octu a nie dwie trzecie szklanki Już poprawiam dzięki dziewczyny za uwagę.

Od razu lepiej :D dwie łyżki, ocet sporo straci w duszeniu co prawda, ale ja bym chyba zamiast octu dała sok z cytryny jeśli już trzeba coś przykwasić. Skoro na sos...
sok z cytryny dobra rada ...na przyszłość:)
Skomentuj
Oceń:
0
2milutka

2milutka

2012-10-16 16:22
Rossie napisał(a):

Pyza napisał(a):

półprodukt na sos z taką ilością octu? dziękuję

Właśnie. Tytuł wskazuje na to,że grzyby mają inne przeznaczenie, a ten przepis to praktycznie grzybki w occie....
hm.
No i nie rozumiem totalnie: jeśli zmieszamy wodę z octem i wlejemy do grzybów i bedziemy jeszcze kilka minut dusić, to sporo nam odparuje. Skąd więc do licha wziąć zalewę do kilograma grzybów, bo nie kumam? Niecałe półtora szklanki zalewy, z której z pół szklanki lekko odparuje - i to ma starczyć na kilo maślaków? Czy ja coś źle rozumuję?

nie odparuje sporo bo same maślaki mają w sobie dużo wody czyż nie?
Skomentuj
Oceń:
0
Rossie

Rossie

2012-10-16 16:26
2milutka napisał(a):


nie odparuje sporo bo same maślaki mają w sobie dużo wody czyż nie?

Jak wypróbuję przepis, to Ci powiem. Mnie się wydaje,że mało, ale oczywiście mogę się mylić.
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Przetwory
Sałatka z buraczków Domowa ziołowa sól Kandyzowana skórka z Pomelo
Skórka kandyzowana z mandarynek Przecier pomidorowy Papryka konserwowa
Kiełbasa wieprzowa ze słoika Kiełbasa ze słoika Łatwy dżem wiśniowy
Marynowane śliwki Buraczki z kminkiem w zalewie na zimę Dżem truskawkowy z dodatkiem kawy

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex

    Zapraszamy do udziału w kolejnej edycji Konkursu Podróż kulinarna z Hortex! Przygotuj potrawę inspirowaną kuchnią śródziemnomorską (chorwacką, hiszpańską, portugalską) i wygraj Kitchen Aid w dowolnie wybranym kolorze lub inne atrakcyjne nagrody!

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert

 

Akademia Smaku Bosch

Sonda

Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 
 Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane