Grzyby duszone w śmietanie

Babcia Halinka - Przepis na: Grzyby duszone w śmietanie offline

Platynowy Ekspert
Przepisy: 2268
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Grzyby duszone w śmietanie
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

Grzyby bardzo starannie umyć, odrzucając nadpsute, robaczywe, czy niepewne sztuki,


trudność: łatwe
czas:

Grzyby duszone w śmietanie - SKŁADNIKI:

  • 1 kg grzybów (borowiki, maślaki, podgrzybki itp.)
  • 1 duża cebula
  • 1 czubata łyżka tłuszczu
  • 3/4 szkl śmietany
  • 1 pełna łyżka mąki sól
  • pieprz

Grzyby duszone w śmietanie - PRZYGOTOWANIE:

Grzyby bardzo starannie umyć, odrzucając nadpsute, robaczywe, czy niepewne sztuki, pokrajać w paski, włożyć do garnka wraz z pokrajaną na ćwiartki cebulą i tłuszczem. Dusić nie podlewając wody aż do odparowania większości soku. wówczas posolić, dodać pieprz, wlać połowę śmietany i dusić jeszcze około 1/2 godziny. Następnie dodać pozostałą śmietanę z mąką, zagotować mieszając. Podawać z ziemniakami lub pieczywem.

 


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Grzyby duszone w śmietanie  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Przepisy
Jagody w syropie Zupa marchewkowo-ziemniaczana Cukiniowe placuszki z otrębami i migdałami
Drożdżówki z budyniem Torcik porzeczkowy Jajecznica z koperkiem
Babka w wersji letniej z truskawkami Placki ziemniaczane  Strucla jagodowa
Łazanki z gotowanym mięsem i warzywami Rolada schabowa Deser ryżowo-malinowy

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Multipomoc w Twojej kuchni Konkurs - Multipomoc w Twojej kuchni

    Przygotowanie pełnowartościowego dania zazwyczaj wymaga sporej ilości czasu. Jednak zamiast kilkugodzinnego stania przy kuchni można wyręczyć się wielofunkcyjnym urządzeniem - Multicooker. Chcielibyście mieć taką pomoc w swojej kuchni? Weźcie udział w naszym konkursie! Do wygrania rewelacyjne Muliticookery!

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Twój ulubiony wakacyjny przysmak to:

 
 Twój ulubiony wakacyjny przysmak to:

głosuj
 

Ostatnio komentowane