Grzyby duszone w śmietanie

Babcia Halinka - Przepis na: Grzyby duszone w śmietanie offline

Platynowy Ekspert
Przepisy: 2268
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Grzyby duszone w śmietanie
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

Grzyby bardzo starannie umyć, odrzucając nadpsute, robaczywe, czy niepewne sztuki,


trudność: łatwe
czas:

Grzyby duszone w śmietanie - SKŁADNIKI:

  • 1 kg grzybów (borowiki, maślaki, podgrzybki itp.)
  • 1 duża cebula
  • 1 czubata łyżka tłuszczu
  • 3/4 szkl śmietany
  • 1 pełna łyżka mąki sól
  • pieprz

Grzyby duszone w śmietanie - PRZYGOTOWANIE:

Grzyby bardzo starannie umyć, odrzucając nadpsute, robaczywe, czy niepewne sztuki, pokrajać w paski, włożyć do garnka wraz z pokrajaną na ćwiartki cebulą i tłuszczem. Dusić nie podlewając wody aż do odparowania większości soku. wówczas posolić, dodać pieprz, wlać połowę śmietany i dusić jeszcze około 1/2 godziny. Następnie dodać pozostałą śmietanę z mąką, zagotować mieszając. Podawać z ziemniakami lub pieczywem.

 


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Grzyby duszone w śmietanie  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Przepisy
Muffiny owsiane z rodzynkami Klopsiki w kapuście Roladki schabowe nadziewane
Tarta makowo- pomarańczowa Sałatka pomidorowo-pieczarkowa Kurczak z boczkiem, cebulą i teriyaki
Krem pomarańczowy- orange curd Tiramisu z posmakiem bananów dla delikatności Śledzie w śmietanie z dodatkiem jabłka
Francuskie ciasteczka z makiem Pierś z kurczaka z pieczarkami w sosie pomidorowym Deser z bitą śmietaną bezą oraz truskawkami

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert offline

 

Sonda

Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

 
 Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

głosuj