Grzyby duszone w śmietanie

Babcia Halinka - Przepis na: Grzyby duszone w śmietanie offline

Platynowy Ekspert
Przepisy: 2268
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Grzyby duszone w śmietanie
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

Grzyby bardzo starannie umyć, odrzucając nadpsute, robaczywe, czy niepewne sztuki,


trudność: łatwe
czas:

Grzyby duszone w śmietanie - SKŁADNIKI:

  • 1 kg grzybów (borowiki, maślaki, podgrzybki itp.)
  • 1 duża cebula
  • 1 czubata łyżka tłuszczu
  • 3/4 szkl śmietany
  • 1 pełna łyżka mąki sól
  • pieprz

Grzyby duszone w śmietanie - PRZYGOTOWANIE:

Grzyby bardzo starannie umyć, odrzucając nadpsute, robaczywe, czy niepewne sztuki, pokrajać w paski, włożyć do garnka wraz z pokrajaną na ćwiartki cebulą i tłuszczem. Dusić nie podlewając wody aż do odparowania większości soku. wówczas posolić, dodać pieprz, wlać połowę śmietany i dusić jeszcze około 1/2 godziny. Następnie dodać pozostałą śmietanę z mąką, zagotować mieszając. Podawać z ziemniakami lub pieczywem.

 


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Grzyby duszone w śmietanie  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Przepisy
Ciasto truskawkowe z masą krówkową Muffinki cukiniowe z krakersową posypką Babeczki cynamonowe z jabłkiem i gruszką
Śliwki pod orzechowo-owsianą kruszonką (crumble) Pasztet z cukinii z papryką Bigos z prawdziwkami
Rafaello słodkie kuleczki z kaszy manny Sernik z malinami na czekoladowym spodzie Ciasteczka z czekoladą i truskawkami bez pieczenia
Bezglutenowe ciasteczka z mąki dyniowej bez cukru Sałatka z rukoli z pomarańczą i orzechami pekan Lasagne z grillowanymi warzywami

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Cały naród suszy jabłka Konkurs - Cały naród suszy jabłka

    Zapraszamy do konkursu! Pokażcie, jak kreatywnie wykorzystać suszone jabłka w przepisach kulinarnych. Do wygrania nowoczesne suszarki do owoców i grzybów oraz komplety gadżetów od firmy MPM.

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Jakie grzyby lubisz najbardziej?

 
 Jakie grzyby lubisz najbardziej?

głosuj
 

Ostatnio komentowane