Książka Kucharska: Kuchnia francuska - wieszjak.pl

Grzyby leśne z jajkiem sadzonym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Grzyby oczyścić, opłukać, osuszyć. Wątróbkę pokroić w bardzo drobną kostkę. Na rozgrzaną patelnię wlać olej, dodać grzyby i smaży

Grzyby leśne z jajkiem sadzonym

Składniki:

Grzyby leśne z jajkiem sadzonym

 

  • 650 g kurek
  • 200 g lejkowca dętego (lub inne leśne grzyby)
  • 100 g wątróbki kaczej, gęsiej lub drobiowej
  • 1 łyżka oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 4 jajka
  • Sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Grzyby leśne z jajkiem sadzonym
Grzyby oczyścić, opłukać, osuszyć. Wątróbkę pokroić w bardzo drobną kostkę. Na rozgrzaną patelnię wlać olej, dodać grzyby i smażyć aż puszczą sok, dodać czosnek i masło, doprawić solą i pieprzem. Piekarnik rozgrzać do temp. 240 stopni. Do 4 żaroodpornych naczyń lub glinianych nałożyć grzyby, zrobić wgłębienie i wbić po 1 jajku. Posypać kostkami wątróbki. Naczynia wstawić do piekarnika (najlepiej z opcją opiekania) i piec aż jajka się zetną a wątróbka rozpuści. Podawać natychmiast.