Kasja1986

Kasja1986

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 173]

Grzyby marynowane w rosole

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Propozycja dla wielbicieli grzybów leśnych. Tak przygotowane stanowią idealny dodatek do zup i sosów.

Grzyby marynowane w rosole

Składniki:

Grzyby marynowane w rosole

 

  • pół litra domowego rosołu z wiejskiego kurczaka
  • 2 liście laurowe
  • 6 gałązek tymianku
  • 6 ząbków czosnku
  • pół litra białego wina
  • 2 garści natki pietruszki
  • kg leśnych małych grzybów (podgrzybki, prawdziwki, kurki...)

Sposób przygotowania:

Grzyby marynowane w rosole
Rosół, wino i przyprawy mieszamy, a następnie zagotowujemy. Oczyszczone grzyby dodajemy do zalewy i gotujemy około 30 minut. Grzyby przekładamy do wyparzonych słoiczków. Zalewamy gorącą marynatą i zakręcamy. Grzyby powinny się marynować około 2 tygodni po tym czasie są gotowe do spożycia. Takie grzyby są wyśmienitą podstawą do zup i sosów grzybowych.