Grzyby w cieście

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Grzyby w cieście

Smaczna przekąska, która znakomicie sprawdzi się jako dodatek do czerwonego barszczu, zamiast krokietów lub pasztecików. Prosta w przygotowaniu!

Składniki:

Grzyby w cieście

 

  • 20 dag mąki
  • 2 jajka
  • 250 ml mleka
  • 20 dag małych suszonych prawdziwków
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 250 ml oleju do smażenia
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Grzyby w cieście
1. Z mąki, jajek i mleka przygotuj ciasto jak na naleśnki, ale trochę baąrdziej gęste.

2. Grzyby zalej wodą i odstaw na 2 godziny, następnie zlej wodę, a grzyby zalej bulionem i gotuj, aż będą miękkie. Odcedź i osącz na papierowym ręczniku. Wywar wykorzystaj np. do przygotowania sosu.

3. Osączone grzyby maczaj w cieście naleśnikowym i smaż na dobrze rozgrzanym, głębokim oleju. Osącz na papierowym ręczniku.