Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Grzyby w cieście francuskim.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Szybkie chrupiące pierogi z grzybami i orzeszkami.

Grzyby w cieście francuskim. Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Grzyby w cieście francuskim.

 

  • 0,5 kg grzybów
  • cebula
  • 2 łyżki tłuszczu
  • 5 łyżek orzeszków ziemnych
  • łyżka majeranku
  • sól i pieprz do smaku
  • kieliszek mleka
  • opakowanie ciasta francuskiego

Sposób przygotowania:

Grzyby w cieście francuskim.
Obrane, czyste grzyby kroimy dość grubo i rzucamy na gotującą się wodę na około pięć minut. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, cebulę kroimy w drobna kostkę i smażymy chwilę. Grzyby wyłapujemy łyżką cedzakową dodajemy do cebuli, lekko solimy i dusimy. Orzeszki lekko rozdrabiamy w młynku lub drobno kroimy nożem. Gdy grzyby się zarumienią, dodajemy orzechy, majeranek i ostatecznie doprawiamy. Smażymy jeszcze razem ze dwie minuty i odstawiamy do lekkiego ostygnięcia. Ciasto kroimy na kwadraty tak około 10 x 10 cm.Na środku każdego układamy porcję nadzienie składamy na pół, tworząc trójkąty. Palcem wskazującym dociskamy dość gęsto, smarujemy mlekiem i do piekarnika. Pieczemy w 200 stopniach około 20 min.
Grzyby w cieście francuskim.
Do grzybów dodajemy orzechy, majeranek i lekko doprawiamy solą oraz pieprzem.
Grzyby w cieście francuskim.
Ciasto francuskie kroimy na kwadraty, wtedy trójkąty wyjdą ładne kształtne.
Grzyby w cieście francuskim.
Na każdym kwadracie układamy porcję nadzienia i składamy na pół.

Tagi:

ciasto grzyby