caroline1983

caroline1983

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 322]

Grzyby w cieście piwnym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Coś pysznego na sezon grzybowy

Grzyby w cieście piwnym

Składniki:

Grzyby w cieście piwnym

 

  • 1/2 kg kapeluszy młodych grzybów (kozaki, kanie, borowiki, opieńki, ewentualnie pieczarki)
  • 3 jajka
  • 30 dag mąki pszennej
  • 1 szklanka piwa jasnego
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • smalec lub olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Grzyby w cieście piwnym
Grzyby oczyścić, opłukać, osączyć z wody.
Z piwa, żółtek, maki przygotować ciasto i przyprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Ciasto powinno mieć konsystencję ciasta naleśnikowego.
Białka ubić na pianę, dodać do ciasta i wymieszać.
Osączone grzyby zanurzać w cieście smażyć w głębokim naczyniu (może być rondel) na mocno rozgrzanym tłuszczu.
Podawać na ciepło z ziemniakami lub frytkami.