ONY_za_kare

ONY_za_kare

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 219]

Grzyby w śmietanie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Uwielbiam chodzić na grzyby, szkoda, że wiecznie czasu brak :( takie grzybki w śmietanie jemy zawsze po pierwszych zbiorach

Grzyby w śmietanie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Grzyby w śmietanie

 

  • 0,5 kg obgotowanych podgrzybków
  • 0,25 kg obgotowanych prawdziwków
  • 2 cebule
  • 200 ml śmietany 18%
  • Sól i pieprz do smaku
  • 1 mały pęczek natki pietruszki
  • 1 mały pęczek koperku
  • Olej rzepakowy do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Grzyby w śmietanie
Obgotowane i wystudzone grzyby kroimy w kawałki, wrzucamy na patelnię z 3 łyżkami oleju i smażymy. Cebule siekamy, wrzucamy do grzybów, smażymy razem. Śmietanę wlewamy do grzybów, mieszamy i dusimy kilka minut. Natkę i koperek płuczemy, osuszamy i siekamy. Wrzucamy do sosu. Mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowany sosik grzybowy podajemy z kopytkami, ziemniakami, lub jak ja, z pyzami ziemniaczanymi.
Grzyby w śmietanie
Obgotowane i wystudzone grzyby kroimy w kawałki, wrzucamy na patelnię z 3 łyżkami oleju i smażymy.
Grzyby w śmietanie
Cebule siekamy, wrzucamy do grzybów, smażymy razem.
Grzyby w śmietanie
Śmietanę wlewamy do grzybów, mieszamy i dusimy kilka minut.
Grzyby w śmietanie
Natkę i koperek płuczemy, osuszamy i siekamy. Wrzucamy do sosu. Mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem.