Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2268]

Grzyby w śmietanie

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Grzyby w śmietanie to idealny dodatek do kopytek, ziemniaków oraz klusek śląskich. Zobacz przepis na grzyby w śmietanie.

Grzyby w śmietanie

Składniki:

Grzyby w śmietanie

  • 3/4 szkl posiekanej cebuli
  • 4 łyżki masła
  • 75dag świeżych grzybów, lub pieczarek pokrojonych na plasterki
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka papryki w proszku
  • 1 szklanki gęstej śmietany

Sposób przygotowania:

Grzyby w śmietanie


Cebulę smażyć na 2 łyżkach rozgrzanego masła przez 10 minut na małym ogniu, mieszając kilkakrotnie, następnie wybrać łyżką cedzakową, odstawić. Włożyć pozostałe masło do garnka, w którym smażono cebulę, rozgrzać, wsypać gzrybki, dusić 10 minut często mieszając. Cebulę włożyć do grzybów, przyprawić solą, pieprzem i papryką, zamieszać, dusić dalsze 5 minut. Zalać śmietaną, wymieszać, podgrzewać przez 1-2 minuty stale mieszając.

Redakcja poleca: