Grzyby w sosie do słoika

Dodatki, Grzyby « poprzedni | następny »
kamil0993 offline

Mistrz Kuchni
Przepisy: 39
Grzyby w sosie do słoika
oceń:  
ocena: 4/5
głosów: 1

Przepis dostałem od babci - jest sprawdzony - smakuje znakomicie.


trudność: średne
czas:

Grzyby w sosie do słoika - SKŁADNIKI:

  • 1 kg dowolnych świeżych grzybów leśnych
  • szklanka oleju
  • szklanka wody
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki octu
  • łyżka mielonej słodkiej papryki
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 0,5 kg cebuli
  • sól
  • pieprz
  • 2-3 listki laurowe
  • kilka plasterków surowej marchewki do smaku

Grzyby w sosie do słoika - PRZYGOTOWANIE:

Grzyby dokładnie oczyszczamy, obgotowujemy i odcedzamy. Cebulę kroimy na półplasterki obsmażamy na patelni na rozgrzanym oleju na żółty kolor. Dodajemy do grzybów. Grzyby i cebulę dusimy na patelni. Wlewamy wodę, dodajemy cukier, ocet, olej przyprawy i koncentrat pomidorowy. Dusimy około 15 minut. Pod koniec duszenia doprawiamy zieloną papryką, mieszamy. Gorącą potrawę wkładamy do słoików, mocno zakręcamy i pasteryzujemy około 15 minut.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Grzyby w sosie do słoika (strona 1 z 1)  
mmmariola83

mmmariola83
offline

2012-02-24 01:49
świetny przepis :)sama też zrobiłam i smakuje nieziemsko :) polecam wszystkim
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Dodatki
Smażone ziemniaczane kulki Groszek ptysiowy Eli Paszteciki z kapustą i grzybami
Schab na kanapki z szynkowara Pieczone ziemniaczki z oregano Ziemniaczano - dyniowe puree
Domowe pity do kebaba Jajeczna pasta z kurczakiem Pasztet drobiowo- wieprzowy z papryką
Uszka z grzybami Kapusta biała z koperkiem i fasolką Kapusta czerwona z koperkiem

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Przekąski z charakterem Konkurs - Przekąski z charakterem

    Niewielkie i słodkie, kuszące i słone lub niebanalne z dodatkiem pikanterii - przekąski! Choć nie grzeszą swym rozmiarem, charakteru odmówić im nie można. Które z nich podjadacie najczęściej? Zapraszamy do konkursu! Do wygrania książki Agnieszki Maciąg!

  • Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce! Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce!

    Jesteś mistrzem w pieczeniu świątecznych mięs? Mięsa faszerowane, domowe wędliny i pasztety to od zawsze Twoja mocna strona? Jeśli tak, zapraszamy do konkursu! Do wygrania publikacja Twojego przepisu w magazynie Przyjaciółka oraz dodatkowe wirtuale!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert online

 

Sonda

Co najczęściej jesz na śniadanie?

 
 Co najczęściej jesz na śniadanie?

głosuj
 

Ostatnio komentowane