katarzynka455

katarzynka455

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1651]

Grzyby z mięsem w sosie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Smaczny sos z mięsem i grzybami, bez zbędnych dodatków by pozostało w nim to co ma być najważniejsze.

Grzyby z mięsem w sosie

Składniki:

Grzyby z mięsem w sosie

 

  • mięso wieprzowe (łopatka ,szynka czy karkówka) ok 70 dag
  • grzyby leśne ok 40 dag
  • cebula 1 szt średnia
  • czosnek 1 ząbek duży
  • natka pietruszki 1/2 pęczka
  • sól i pieprz
  • liść laurowy
  • olej
  • mąka

Sposób przygotowania:

Grzyby z mięsem w sosie
Mięso myjemy, osuszamy i oprószamy solą i pieprzem a następnie obtaczamy w mące.

Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i obsmażamy mięso. Przekładamy do rondla i zalewamy wodą by mięso zakryć. Cebule drobno kroimy przesmażamy i wrzucamy do mięsa.

Przesmażamy też czosnek może być pokrojony albo przeciśnięty przez praskę. Dodajemy liść laurowy i dusimy.

Grzyby obieramy, płuczemy(można krótko obsmażyć na maśle) i dodajemy do sosu po ok 20-30 minutach duszenia mięsa. Doprawiamy do smaku i dusimy do miękkości. Dodajemy pokrojoną natkę pietruszki.

Można sos zagęścić mąką.