misia13

misia13

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 795]

Grzyby z rusztu z sosem pesto z kolendrą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Dusić szpinak 2 minuty, odcedzić dokładnie....

Grzyby z rusztu z sosem pesto z kolendrą

Składniki:

Grzyby z rusztu z sosem pesto z kolendrą

 

  • 200 g szpinaku, umytego i drobno pokrojonego
  • 60 g świeżej kolendry
  • 3 ząbki czosnku zmiażdżone
  • 55 g orzeszków nerkowca bez soli, posiekanych
  • 175 ml oliwy z oliwek, plus odrobina do pokropienia
  • 115 g sera feta, grubo pokrojonego
  • 8 dużych pieczarek umytych i osuszonych
  • sól
  • czarny pieprz

Sposób przygotowania:

Grzyby z rusztu z sosem pesto z kolendrą
Dusić szpinak 2 minuty, odcedzić dokładnie, odstawić. Kolendrę, czosnek, orzeszki i połowę oliwy zmiksować, dopóki orzechy się nie rozdrobnią. Dodać połowę fety, resztę oliwy i zetrzeć na gęste puree. Rozgrzać piekarnik do 200stC. Lekko posmarować oliwą dużą formę do pieczenia i ułożyć na niej grzyby spodami do góry. Na każdym położyć łyżkę szpinaku i przybrać sosem. Całość posypać reszta fety. Doprawić i skropić oliwą. Piec 25-30 minut, dopóki grzyby nie zmiękną. Podawać na gorąco.