Habibi & Cats

Habibi & Cats

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 343]

Guacamole z gorgonzolą i tabasco

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Guacamole w wersji podstawowej to avocado z solą i sokiem z limonki. Jest to znakomita baza do nowych smaków, aby w kuchni nie powiało nudą :)

Guacamole z gorgonzolą i tabasco Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Guacamole z gorgonzolą i tabasco

 

  • 2 dojrzałe zielone avocado
  • 100-120 g sera gorgonzola dolce
  • soczysta cytryna albo limonka
  • olej czosnkowy
  • zielony sos tabasco
  • sól morska

Sposób przygotowania:

Guacamole z gorgonzolą i tabasco
Wybrać jak najbardziej dojrzałe miękkie avocado bez plam i uszkodzeń skórki.

Rozciąć owoce wzdłuż, przekręcić połówki względem siebie i otworzyć. Wydobyć pestkę a cały miąższ wybrać dużą łyżką na talerz i skropić sokiem z limonki albo cytryny i lekko posolić.

Gorgonzola do guacamole powinna być dojrzała, miękka i należy ją znacznie wcześniej wyjąć z lodówki, aby nie była zbyt zwarta.

Najlepsza jest odmiana łagodna (dolce), ponieważ wersja picante zbyt zdominuje smak delikatnego avocado.

Pokroić wstępnie w kostkę, dodać do avocado i razem rozgnieść widelcem na dość ziarnistą konsystencję. Gotowe guacamole raczej nie powinno być aksamitnie gładkie!

Pastę doprawić do smaku solą morską, olejem czosnkowym i odrobiną zielonego sosu tabasco.

Przełożyć do naczynia, w którym będzie podawane i posypać grubo zmielonym kolorowym pieprzem albo solą ziołową.

Jako dodatek podać wszelkie słone krakersy, grissini, słone paluszki, precelki albo nachos.
Guacamole z gorgonzolą i tabasco
Do guacamole trzeba wybrać dojrzałe avocado i miękki ser.
Guacamole z gorgonzolą i tabasco
Składniki wystarczy z grubsza rozgnieść widelcem.
Guacamole z gorgonzolą i tabasco
Gotowe guacamole trzeba podawać natychmiast po przygotowaniu.

Tagi:

guacamole sos ser