Jojo

Jojo

Szef Kuchni
[Przepisów: 84]

Gulasz

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Czasem zamiast tradycyjnego robie troche urozmaicony gulasz.

Gulasz

Składniki:

Gulasz

 

  • 700-800g wieprzowiny gulaszowej
  • ostra musztarda
  • 250g pieczarek
  • 1 mala papryka
  • mala puszka fasolki w zalewie / moze byc tez mrozona/
  • 2 duze cebule
  • 1 zabek czosnku
  • 1,5 l bulionu miesnego lub warzywnego
  • pol szklanki czerwonego wina wytrawnego
  • 1 lyzka wegierskiej pasty gulaszowej / ja uzywam pikantnej/
  • papryka w proszku
  • 2 ziela angielskie
  • listek laurowy
  • sol
  • pieprz
  • pol peczka natki pietruszki
  • tluszcz do smazenia
  • maka na zasmazke

Sposób przygotowania:

Gulasz
Pokrojone mieso nacieram musztarda , obficie posypuje papryka i odstawiam na ok pol godziny.W tym czasie przygotowuje warzywa : cebule kroje w grubsze talarki, pieczarki w plasterki , czosnek w drobna kostke a papryke w krotkie paski. Odsaczam z zalewy fasolke i drobno kroje natke pietruszki. Rozgrzewam w garnku z grubym dnem tluszcz i na duzym ogniu przesmazam kawalki miesa. Kiedy woda odparuje dodaje pieczarki i podsmazam jeszcze pare minut. Wlewam bulion , dodaje paste , ziele angielskie , listek i gotuje na srednim ogniu. Na patelni podsmazam cebule z czosnkiem i rowniez wrzucam do garnka. Po ok 40 min. wlewam wino i dodaje podsmazona papryke. Calosc gotuje az mieso bedzie miekkie / ok 30 min/. Dodaje fasolke / jezeli jest mrozona trzeba ja troche wczesniej dodac/ , pokrojona natke i doprawiam do smaku sola i pieprzem. Calosc zageszczam zasmazka.