bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Gulasz a'la mexico

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

dzięki samotnie wałęsającej się po szafce puszce kukurydzy postanowiłam z gulaszem udać się w stronę Meksyku

Gulasz a'la mexico  Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Gulasz a'la mexico

 

  • 500gr wieprzowiny (łopatka)
  • cebula
  • 2 łyzki oleju
  • puszka kukurydzy
  • papryka czerwona
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • ok 500ml bulionu
  • łyżeczka kuminu
  • papryka słodka i ostra mielona
  • mała papryczka chili
  • pieprz
  • sól

 

Sposób przygotowania:

Gulasz a'la mexico
Mięso pokroiłam w kostkę, rozgrzałam mocno patelnie z olejem i przysmażyłam mięso. Posypałam pieprzem i solą. Dodałam pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek i dalej smażyłam az mięso puścilo sok. Wsypałam kumin, przesmażyłam razem ok 1 minute i dodałam pozostałe przyprawy czyli papryki i drobno posiekaną chili. Podlałam bulionem i dusiłam ok 40 min. Na koniec dałam pokrojoną w kostkę czerwoną papryke i odsączoną kukurydzę oraz koncentrat pomidorowy. Jeśli danie jest mało pikantne można dodać jeszcze chilli w proszku. Wszystko razem sie jeszcze gotowało ok 10 min. Podałam z ryżem.
Gulasz a'la mexico
Etap 1