jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1639]

Gulasz cielęcy z fasolką szparagową

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 13

W zimnie gulasz można przygotować z wykorzystaniem mrożonej fasolki. W ten sposób przez cały rok danie to jest w możliwe do wykonania:). Polecam!

Gulasz cielęcy z fasolką szparagową Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Gulasz cielęcy z fasolką szparagową

SKŁADNIKI

  • 600 gram cielęciny,
  • 1 cebula,
  • 400 gram fasolki szparagowej ( u mnie pół na pół: zielona i żółta),
  • 0,5 litry przecieru pomidorowego,
  • 300 gram pieczarek,
  • 1/3 szklanki białego wina,
  • 2 łyżki pokrojonej natki pietruszki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • świeżo mielona sól morska do smaku,
  • świeżo mielono kolorowy pieprz do smaku,
  • przyprawa do gulaszu,
  • olej,
  • 1 łyżka śmietany do zabielenia,
  • czerwony pieprz i natka pietruszki do dekoracji

Sposób przygotowania:

Gulasz cielęcy z fasolką szparagową

ETAP 1

Gulasz cielęcy z fasolką szparagową
Pokrojone mięso oprószamy przyprawami

Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Tak przygotowane oprószamy przyprawami (przyprawa go gulaszu, pieprz, sól).

ETAP 2

Gulasz cielęcy z fasolką szparagową
Pokrojone mięso obsmażmy z każdej strony

Cebule obieramy, przekrawamy i kroimy w plasterki. Tak przygotowaną delikatnie rumienimy na oleju. Następnie dodajemy do niej mięso oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Mięso dokładnie obsmażamy.

ETAP 3

Gulasz cielęcy z fasolką szparagową
Mięso podlewamy przecierem pomidorowym. Dusimy

Następnie podlewamy je winem. Gdy alkohol wyparuje wlewamy przecier pomidorowy. Z dodatkiem przecieru mięso podgrzewamy około 10 minut.

ETAP 4

Gulasz cielęcy z fasolką szparagową
Do gotującej potrawy dodajemy fasolkę szparagową

Między czasie z fasolki ucinamy końcówki i kroimy ją na mniejsze części (odcinki około 2cm). Pieczarki kroimy w plasterki, przysmażmy na oddzielnej patelni i przyprawiamy do smaku.
Gulasz z przecierem podlewamy wodą ( jej ilość zależności od tego jaką chcemy uzyskać końcową konsystencję gulaszu), a następnie dodajemy fasolkę.

ETAP 5

Gulasz cielęcy z fasolką szparagową
W dalszej kolejności dodajemy przygotowane pieczarki

Następnie dodajemy przysmażone pieczarki. Całość dusimy do momentu jak fasolka stanie się miękka.
Gdy fasolka jest gotowa całość zabielamy śmietaną, dodajemy natknę pietruszki i doprawiamy ostatecznie do smaku.
Gotowy gulasz porcjujemy na talerze. Dekorujemy natką pietruszki i czerwonym pieprzem.