kaja

kaja

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 162]

gulasz myśliwski

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pachnący lasem gulasz z grzybami i ziemniakami- jednogarnkowe cudo-:)

gulasz myśliwski

Składniki:

gulasz myśliwski

 

  • 60 dkg mięsa na gulasz w grubych kawałkach
  • 10 dkg słoniny
  • 10 dkg boczku pieczonego
  • cebula poszatkowana
  • 2 łyżki smalcu

 

  • 4 suszone kapelusze podgrzybków
  • 10 dkg pokrojonej w kostkę kapusty włoskiej
  • 3 duże ziemniaki pokrojone w grubą kostkę
  • szklanka bulionu grzybowego

 

 

 

Sposób przygotowania:

gulasz myśliwski
Wytapiamy w głębokim rondlu słoninkę na skwarki, dodajemy smalec, szklimy cebulkę. Wrzucamy przyprawy - bez soli oczywiście i mielonego pieprzu oraz kapelusze grzybków, chwilkę smażymy i dodajemy mięso gulaszowe. Przesmażamy aż odparuje płyn, dodajemy pokrojony grubo boczek, kapustę włoską i dusimy, zalewając mięso szklanką bulionu grzybowego, dolewając wody jeśli zbyt odparuje. Po godzinie dodajemy skrojone w kostkę ziemniaki i dusimy do miękkości wszystko razem. Z jajka mąki i soli robimy ciasto zacierkowe, wlewamy kroplami do gulaszu, mieszamy. Gulasz można lekko zagęścić ciemną zasmażką