Jojo

Jojo

Szef Kuchni
[Przepisów: 84]

Gulasz prawie segedynski.

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Smaczne danie gulaszowe z miesem , kapusta i leczo.

Gulasz prawie segedynski.

Składniki:

Gulasz prawie segedynski.

 

  • 600-700g miesa na gulasz / mieszane: wolowe z wieprzowym /
  • 300g kapusty kiszonej
  • 1 zielona papryka
  • pol sloika / 1 szkl / gotowego leczo / papryka - pomidory bez miesa ! /
  • 2 duze cebule
  • 2 zabki czosnku
  • czubata lyzka rosolu wolowego / instant /
  • wegierska pasta gulaszowa / uzylam lagodnej /
  • pol lyzeczki ziarenek kminku
  • sol, pieprz, listek laurowy, 2 ziela angielskie
  • lyzka posiekanej natki pietruszki
  • tluszcz do smazenia

Sposób przygotowania:

Gulasz prawie segedynski.
Pokrojone mieso natrzec pasta gulaszowa i odstawic na 20-30 min. Cebule obrac i pokroic w kostke , papryke pokroic w paski. Kapuste , jesli jest bardzo kwasna - krotko wymoczyc w wodzie i dobrze odcisnac. Na dobrze rozgrzanym tluszczu , w garnku o grubym dnie -podsmazyc krotko ale intensywnie mieso , zalac ok 1 litrem cieplej wody, dodac lyzke rosolu , ziele i listek laurowy , zagotowac i dusic pod przykryciem ok pol godziny. Na patelni podsmazyc cebule , dodac przecisniety czosnek , kapuste , kminek , wymieszac i podsmazac na wolnym ogniu jeszcze 3-4 min. Zawartosc patelni dodac do miesa , przemieszac i dusic dalej - ok godziny. Pokrojona papryke rowniez podsmazyc i dodac kiedy mieso bedzie juz prawie miekkie. Pod sam koniec duszenia dodajemy leczo , gotujemy 3-4 min , doprawiamy do smaku sola i pieprzem i posypujemy natka pietruszki. Gulaszu nie zaprawiam maka , gdyz dzieki leczo i kapuscie - jest wystarczajaco zawiesisty.
Gotowy podawac z ziemniakami. Smacznego .