Gulasz segedyński
Przepis pochodzi z książki kucharskiej:
Kuchnia węgierska

bernika - Przepis na: Gulasz segedyński  offline

Srebrny Ekspert
Przepisy: 817
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Gulasz segedyński
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 7

Węgierska kuchnia na polskim stole.


trudność: średne
czas:

Gulasz segedyński - SKŁADNIKI:

  • 500g łopatki wieprzowej
  • 3 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka smalcu
  • 400g kapusty kiszonej
  • 1 łyżka kminku
  • 4 łyżki papryki w proszku
  • sól
  • pieprz
  • liść laurowy
  • 2 łyżki suszonej papryki
  • łyżka pasty węgierskiej ostrej
  • 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
  • woda do zalania gulaszu
  • kwaśna śmietana
  • natka pietruszki
  • czerwona papryka

Gulasz segedyński - PRZYGOTOWANIE:

Mięso kroję w duże kawałki, cebule w piórka. Na dużej patelni na silnym ogniu topię smalec i podsmażam cebulę na złoty kolor. Zdejmuje patelnie z palnika, zdejmuje cebule a na pozostały tłuszcz dodaje paprykę oraz pokrojone kawałki mięsa, czosnek drobno pokrojony. Rozgrzewam znowu patelnie i po chwili przykrywam i smaże 10 minut do zrumienia sie mięsa. Dodaje cebulę. Podlewam winem. Smaże kolejne 10 minut aż wino odparuje. Dodaje kiszoną kapustę (wcześniej kroję ja i przepłukuje jeśli jest mocno kwaśna). Mieszam wszystko, zalewam wodą całość tak, żeby cała potrawa była przykryta. Wszystko mieszam i dusze na wolnym ogniu ok 45 minut. Doprawiam solą, pieprzem, pastą węgierską. W połowie gotowania wrzucam pokrojoną w kostkę papryke czerwoną. Gulasz podaje posypane natką pietruszki z kleksem ze śmietany.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Gulasz segedyński (strona 1 z 1)  
margolata

margolata
offline

2011-03-14 19:32
Wygląda wspaniale :) 5
Skomentuj
Oceń:
0
msewka

msewka
offline

2011-03-16 19:27
Mam wszystkie składniki i ugotuję na sobotni obiad.Zapowiada się pysznie.
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Kuchnia węgierska
Pikantna zupa gulaszowa Węgierska zupa gulaszowa - gulyasleves Zupa gulaszowa z kurczakiem
Leczo a`la Igraszki Losu z cukinią i bakłażanem Leczo z fasolki szparagowej Langosze wg Megg
Tokań z dziczyzny Halaszle - węgierski kociołek rybny Kiełbaski w ostrym sosie pomidorowym
Węgierska wariacja Gulasz wołowy z warzywami Wegetariański gulasz segedyński

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert offline

 

Sonda

Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

 
 Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

głosuj
 

Ostatnio komentowane