Gulasz segedyński
Przepis pochodzi z książki kucharskiej:
Kuchnia węgierska

bernika

Srebrny Ekspert
Przepisy: 817
zdjęcia: 1 z 1
Gulasz segedyński
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 7

Węgierska kuchnia na polskim stole.


trudność: średne
czas:

Gulasz segedyński - SKŁADNIKI:

  • 500g łopatki wieprzowej
  • 3 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka smalcu
  • 400g kapusty kiszonej
  • 1 łyżka kminku
  • 4 łyżki papryki w proszku
  • sól
  • pieprz
  • liść laurowy
  • 2 łyżki suszonej papryki
  • łyżka pasty węgierskiej ostrej
  • 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
  • woda do zalania gulaszu
  • kwaśna śmietana
  • natka pietruszki
  • czerwona papryka

Gulasz segedyński - PRZYGOTOWANIE:

Mięso kroję w duże kawałki, cebule w piórka. Na dużej patelni na silnym ogniu topię smalec i podsmażam cebulę na złoty kolor. Zdejmuje patelnie z palnika, zdejmuje cebule a na pozostały tłuszcz dodaje paprykę oraz pokrojone kawałki mięsa, czosnek drobno pokrojony. Rozgrzewam znowu patelnie i po chwili przykrywam i smaże 10 minut do zrumienia sie mięsa. Dodaje cebulę. Podlewam winem. Smaże kolejne 10 minut aż wino odparuje. Dodaje kiszoną kapustę (wcześniej kroję ja i przepłukuje jeśli jest mocno kwaśna). Mieszam wszystko, zalewam wodą całość tak, żeby cała potrawa była przykryta. Wszystko mieszam i dusze na wolnym ogniu ok 45 minut. Doprawiam solą, pieprzem, pastą węgierską. W połowie gotowania wrzucam pokrojoną w kostkę papryke czerwoną. Gulasz podaje posypane natką pietruszki z kleksem ze śmietany.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Gulasz segedyński (strona 1 z 1)  
margolata

margolata

2011-03-14 19:32
Wygląda wspaniale :) 5
Skomentuj
Oceń:
0
msewka

msewka

2011-03-16 19:27
Mam wszystkie składniki i ugotuję na sobotni obiad.Zapowiada się pysznie.
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Kuchnia węgierska
Pikantna zupa gulaszowa Węgierska zupa gulaszowa - gulyasleves Zupa gulaszowa z kurczakiem
Leczo a`la Igraszki Losu z cukinią i bakłażanem Leczo z fasolki szparagowej Langosze wg Megg
Tokań z dziczyzny Halaszle - węgierski kociołek rybny Kiełbaski w ostrym sosie pomidorowym
Węgierska wariacja Gulasz wołowy z warzywami Wegetariański gulasz segedyński

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Podróż kulinarna z Hortex Podróż kulinarna z Hortex

    Zapraszamy do udziału w konkursie Hortex! Przygotuj potrawę kuchni śródziemnomorskiej i wygraj cenne nagrody! Do wygrania jest robot Kitchen Aid w wybranym przez użytkownika kolorze oraz 5 nagród dodatkowych - łyżka z silikonową krawędzią Fiskars!

  • Konkurs -  Soki marzeń z sokowirówką Philips Konkurs - Soki marzeń z sokowirówką Philips

    Owocowe i warzywne, słodkie i kwaśne, kolorowe i energetyzujące takie właśnie są soki wyciskane ze świeżych warzyw i owoców. Zapewniają zdrowie, piękny wygląd i wysoką odporność. Jakie są Wasze wymarzone kompozycje sokowe? Podzielcie się z nami swoimi pomysłami!

1 2
 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert

 

Przepisy kulinarne video

Sonda

Jaką zupę lubisz najbardziej?

 
 Jaką zupę lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane