Gulasz segedyński
Przepis pochodzi z książki kucharskiej:
Kuchnia węgierska

bernika - Przepis na: Gulasz segedyński  offline

Srebrny Ekspert
Przepisy: 817
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Gulasz segedyński
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 7

Węgierska kuchnia na polskim stole.


trudność: średne
czas:

Gulasz segedyński - SKŁADNIKI:

  • 500g łopatki wieprzowej
  • 3 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka smalcu
  • 400g kapusty kiszonej
  • 1 łyżka kminku
  • 4 łyżki papryki w proszku
  • sól
  • pieprz
  • liść laurowy
  • 2 łyżki suszonej papryki
  • łyżka pasty węgierskiej ostrej
  • 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
  • woda do zalania gulaszu
  • kwaśna śmietana
  • natka pietruszki
  • czerwona papryka

Gulasz segedyński - PRZYGOTOWANIE:

Mięso kroję w duże kawałki, cebule w piórka. Na dużej patelni na silnym ogniu topię smalec i podsmażam cebulę na złoty kolor. Zdejmuje patelnie z palnika, zdejmuje cebule a na pozostały tłuszcz dodaje paprykę oraz pokrojone kawałki mięsa, czosnek drobno pokrojony. Rozgrzewam znowu patelnie i po chwili przykrywam i smaże 10 minut do zrumienia sie mięsa. Dodaje cebulę. Podlewam winem. Smaże kolejne 10 minut aż wino odparuje. Dodaje kiszoną kapustę (wcześniej kroję ja i przepłukuje jeśli jest mocno kwaśna). Mieszam wszystko, zalewam wodą całość tak, żeby cała potrawa była przykryta. Wszystko mieszam i dusze na wolnym ogniu ok 45 minut. Doprawiam solą, pieprzem, pastą węgierską. W połowie gotowania wrzucam pokrojoną w kostkę papryke czerwoną. Gulasz podaje posypane natką pietruszki z kleksem ze śmietany.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Gulasz segedyński (strona 1 z 1)  
margolata

margolata
offline

2011-03-14 19:32
Wygląda wspaniale :) 5
Skomentuj
Oceń:
0
msewka

msewka
offline

2011-03-16 19:27
Mam wszystkie składniki i ugotuję na sobotni obiad.Zapowiada się pysznie.
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Kuchnia węgierska
Zupa gulaszowa z kurczakiem Leczo a`la Igraszki Losu z cukinią i bakłażanem Leczo z fasolki szparagowej
Langosze wg Megg Tokań z dziczyzny Halaszle - węgierski kociołek rybny
Kiełbaski w ostrym sosie pomidorowym Węgierska wariacja Gulasz wołowy z warzywami
Wegetariański gulasz segedyński Naleśniki z orzechami po węgiersku Leczo

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Jakie grzyby lubisz najbardziej?

 
 Jakie grzyby lubisz najbardziej?

głosuj
 

Ostatnio komentowane