Gulasz segedyński
Przepis pochodzi z książki kucharskiej:
Kuchnia węgierska

bernika - Przepis na: Gulasz segedyński  offline

Srebrny Ekspert
Przepisy: 817
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Gulasz segedyński
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 7

Węgierska kuchnia na polskim stole.


trudność: średne
czas:

Gulasz segedyński - SKŁADNIKI:

  • 500g łopatki wieprzowej
  • 3 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka smalcu
  • 400g kapusty kiszonej
  • 1 łyżka kminku
  • 4 łyżki papryki w proszku
  • sól
  • pieprz
  • liść laurowy
  • 2 łyżki suszonej papryki
  • łyżka pasty węgierskiej ostrej
  • 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
  • woda do zalania gulaszu
  • kwaśna śmietana
  • natka pietruszki
  • czerwona papryka

Gulasz segedyński - PRZYGOTOWANIE:

Mięso kroję w duże kawałki, cebule w piórka. Na dużej patelni na silnym ogniu topię smalec i podsmażam cebulę na złoty kolor. Zdejmuje patelnie z palnika, zdejmuje cebule a na pozostały tłuszcz dodaje paprykę oraz pokrojone kawałki mięsa, czosnek drobno pokrojony. Rozgrzewam znowu patelnie i po chwili przykrywam i smaże 10 minut do zrumienia sie mięsa. Dodaje cebulę. Podlewam winem. Smaże kolejne 10 minut aż wino odparuje. Dodaje kiszoną kapustę (wcześniej kroję ja i przepłukuje jeśli jest mocno kwaśna). Mieszam wszystko, zalewam wodą całość tak, żeby cała potrawa była przykryta. Wszystko mieszam i dusze na wolnym ogniu ok 45 minut. Doprawiam solą, pieprzem, pastą węgierską. W połowie gotowania wrzucam pokrojoną w kostkę papryke czerwoną. Gulasz podaje posypane natką pietruszki z kleksem ze śmietany.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Gulasz segedyński (strona 1 z 1)  
margolata

margolata
offline

2011-03-14 19:32
Wygląda wspaniale :) 5
Skomentuj
Oceń:
0
msewka

msewka
offline

2011-03-16 19:27
Mam wszystkie składniki i ugotuję na sobotni obiad.Zapowiada się pysznie.
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Kuchnia węgierska
Langosze wg Megg Tokań z dziczyzny Halaszle - węgierski kociołek rybny
Kiełbaski w ostrym sosie pomidorowym Węgierska wariacja Gulasz wołowy z warzywami
Wegetariański gulasz segedyński Naleśniki z orzechami po węgiersku Leczo
Pörkölt Rosół, nie rosół, czyli zupa z kurczaka Kaczka, sos i galuszki

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Zdrowa woda w Twoim domu Konkurs - Zdrowa woda w Twoim domu

    Picie wody prosto z kranu zazwyczaj budzi wiele obaw. Co zrobić, by się ich pozbyć? Wystarczy przefiltrować kranową wodę. Jeśli Ty także chcesz cieszyć się dostępem do zdrowej wody w swoim domu, weź udział w naszym konkursie! Do wygrania 10 zestawów do filtrowania wody Dafi!

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Czy przygotowujesz już pierwsze przetwory?

 
 Czy przygotowujesz już pierwsze przetwory?

głosuj
 

Ostatnio komentowane