Ania Hosz

Ania Hosz

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 198]

Gulasz transylwański

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Smaczne danie kuchni węgierskiej- dzięki śmietanie zyskuje oryginalny smak.

Gulasz transylwański Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gulasz transylwański

 

  • 80 dag- łopatka wieprzowa,
  • 20 dag- słonina,
  • 3 szt- cebula,
  • 2 szt- ząbek czosnku,
  • 80 dag- kapusta kiszona,
  • kminek do smaku,
  • papryka ostra do smaku,
  • papryka słodka mielona do smaku,
  • sól do smaku,
  • pieprz do smaku,
  • 150 ml- śmietana kwaśna,
  • 2 łyżeczki- mąka.

 

Sposób przygotowania:

Gulasz transylwański
Słoninę zmielić i podsmażyć. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i zeszklić. Dołożyć pokrojoną na drobne kawałki łopatkę i zrumienić mięso. Do rondla przełożyć mięso z cebulą, doprawić kminkiem. Dodać około dwóch szklanek wody i dusić przez 40 minut. Kapustę posiekać i wypłukać. Dołożyć do mięsa. Przyprawić papryką oraz czosnkiem i posolić. Dolać jeszcze wody aby płyn przykrył kapustę. Dusić razem aż do miękkości kapusty. Kiedy składniki będą miękkie rozprowadzić śmietanę z mąką i zabielić gulasz. Zagotować. Smacznego.
Gulasz transylwański
Słoninę zmielić w maszynce do mięsa i podsmażyć.
Gulasz transylwański
Łopatkę wieprzową pokroić i obsmażyć na słoninie.
Gulasz transylwański
Kapustę umyć, drobno posiekać i dodać do mięsa.
Gulasz transylwański
Dusić wszystko razem aż do miękkości kapusty.