Śliweczka

Śliweczka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 133]

Gulasz w sosie grzybowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Nie lubię gulaszu, ale ten wcinam z całą rodzinką. Z apetytem!

Gulasz w sosie grzybowym

Składniki:

Gulasz w sosie grzybowym

 

  • 80 dekagramów mięsa (łopatka,szynka)
  • 1 garść grzybów suszonych
  • 1 duża cebula
  • kasza gryczana
  • 1/2 kubeczka śmietany
  • smalec do smażenia
  • sos grzybowy z torebki (ja używam firmy Do Menu,ale może być inny)
  • sól, pieprz
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki

Sposób przygotowania:

Gulasz w sosie grzybowym
Grzyby namoczyć na noc w niewielkiej ilości wody. Następnego dnia ugotować je w wodzie, w której się moczyły. Mięso pokroić w kostkę 2 centymetrową, przyprawić solą,pieprzem oraz ostrą papryką. Podsmażyć na rumiano na smalcu. Mięso zdjąć z patelni,na tym samym tłuszczu podsmażyć do zezłocenia cebulę pokrojoną w kostkę. Nadmiar tłuszczu usunąć,dodać mięso, grzyby wraz z wodą w której się gotowały. Dusić do miękkości mięsa. Zagęścić sosem z torebki i śmietaną.Doprawić do smaku. Podawać z kaszą gryczaną ugotowaną na sypko i sałatką z buraczków.Można posypać posiekaną natką pietruszki.