motorek70

motorek70

Złoty Ekspert
[Przepisów: 884]

Gulasz w sosie paprykowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Wyśmienity gulasz zrobiony z łopatki wieprzowej. Podany z sosem paprykowym. Można go podawać z ziemniakami, kaszą lub jako samodzielne danie.

Gulasz w sosie paprykowym

Składniki:

Gulasz w sosie paprykowym

 

  • 80 dkg łopatki wieprzowej
  • 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 0,5 łyżeczki vegety
  • 0,5 łyżeczki ostrej papryki
  • olej do smażenia
  • 2 łyżki mąki
  • 0,5 łyżeczki papryki słodkiej

Sposób przygotowania:

Gulasz w sosie paprykowym
Mięso dokładnie myjemy i osuszamy. Kroimy na mniejsze kawałki. Oprószamy, czosnkiem granulowanym, vegetą, papryką ostrą.

Przygotowane mięso smażymy na rozgrzanym oleju. Przekładamy do garnka, podlewamy wodą i dusimy na wolnym ogniu do miękkości.

Następnie robimy zawiesiną z mąki, papryki czerwonej i wody. Przygotowaną zawiesinę wlewamy do gulaszu.

Dusimy jeszcze przez chwilę, aby mąka straciła surowy smak. Ewentualnie doprawiamy do smaku.

Tagi:

mięso danie