marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Gulasz warzywny po grecku.

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Warzywa umyć,usunąć nasiona,ogonki,pokroić niektóre składniki rodzynki namoczyć.Bakłażana usmażyć,wyjąć i dodać resztę.Dusić i doprawić.

Gulasz warzywny po grecku.

Składniki:

Gulasz warzywny po grecku.

 

  • 75 dag.bakłażanów,
  • 2 kolorowe papryki świeże,
  • 40 dag.pomidorów,
  • 1 papryczka pepperoni,
  • 10 dag.czarnych oliwek,
  • 3 dag.kaparów,
  • 5 dag.orzeszków piniowych,
  • 8 dag.rodzynek koryntek,
  • pęczek bazylii,
  • cebula,
  • 4 gałązki selera naciowego,
  • 100 ml.octu winnego,
  • 250 ml.bulionu warzywnego,
  • łyżeczka cukru,
  • 8 łyżek oliwy,
  • sól,
  • papryka słodka,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

Gulasz warzywny po grecku.
Bakłażany umyć,pokroić i posolić.Odłożyć na godzinę na sito.Rodzynki namoczyć w ciepłej wodzie,a ce-
-bulę pokroić na talarki.Z pepperoni usunąć nasiona i posiekać mi-
-ąższ.Umyte pomidory i gałązki selera pokroić w kostkę.Bakłażana
opłukać z soli,osuszyć i usmażyć na oliwie na średnim ogniu z 5 min.Wyjąć,a na tym samym tłuszczu podsmażyć krótko seler,dodać do bakłażana.Potem podsmażyć cebulę z 2 min.,dodać pomidory,oliwki,kapary,orzeszki piniowe i połowę siekanej bazylii.
Dusić 10 min. na średnim ogniu.Potem dodać do reszty bakłażan,seler,pepperoni,rodzynki,bulion,ocet,cukier.Nie przerywając mieszania,gotować ok.6 min.Na koniec doprawić gulasz solą,papryką słodką i pieprzem.Udekorować przed podaniem listkami bazylii.