monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1253]

Gulasz wegetariański

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Lekkie i sycące danie w sam raz na letni obiad, do którego przygotowania wykorzystujemy sezonowe i pyszne warzywa. Polecam:)

Gulasz wegetariański Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Gulasz wegetariański

 

  • 150 g ziemniaków
  • 190 g kalafiora
  • 65 g czerwonej papryki
  • 1 kolba kukurydzy- 95 g
  • ½ czerwonej cebuli
  • 1 mała cukinia-120 g
  • 2 ogórki kiszone-155 g
  • 2 pomodry-300 g
  • 1 łyżeczka mąki pszennej pełnoziarnistej-12 g
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego-10 g
  • Sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej

Sposób przygotowania:

Gulasz wegetariański

ETAP 1:

Gulasz wegetariański
do zeszklonej cebuli dodać ziemniaki i dusić

W rondlu rozgrzać olej kokosowy i wrzucić do niego pokrojoną w cienkie piórka cebulę. Delikatnie ją zeszklić. W między czasie ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę średniej wielkości. Dodać do rondla. Smażyć około 2 minuty. W 100 ml wody rozmieszać sos sojowy i zalać nim ziemniaki. Przykryć pokrywką i dusić.

ETAP 2:

Gulasz wegetariański
do garnka dodać różyczki kalafiora i nadal dusić

Kalafior podzielić na mniejsze różyczki. Paprykę pokroić w dużą kostkę, cukinię w plastry. Z kukurydzy wykroić ziarna. Do podduszonych ziemniaków dodać kalafior, podlać 2-3 łyżkami wody i nadal dusić.

ETAP 3:

Gulasz wegetariański
dodać pokrojoną cukinie i kukurydzę i dusić

Po około 5-6 minutach dodać kukurydzę, cukinię i paprykę. Dusić całość do miękkości. W między czasie ogórki pokroić w średniej wielkości kostkę i dodać do garnka. Gotować razem jeszcze 5 minut.

ETAP 4:

Gulasz wegetariański
zmiksowane pomidory wymieszać z mąka i przelać do garnka

Pomidory dokładnie zmiksować w blenderze i wymieszać z łyżeczką mąki. Przelać do rondla. Doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką. Zagotować. Pogotować całość około 2 minuty, smacznego!