luna19

luna19

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 572]

Gulasz węgierski z plackami ziemniaczany

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Placki z gulaszem.. pyszne danie węgierskie

Gulasz węgierski z plackami ziemniaczany

Składniki:

Gulasz węgierski z plackami ziemniaczany

 

 

  • na gulasz
  • 400 gr mięsa z uda indyka
  • puszka pomidorów w przecierze
  • 4 pieczarki
  • 1 cebula
  • szczypta chili
  • sól
  • pieprz
  • szczypta majeranku
  • przyprawa do potraw węgierskich
  • 2 łyżki oleju
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Gulasz węgierski z plackami ziemniaczany
Placki; Ziemniaki zetrzeć razem z cebulą, dodać mąkę przyprawy i dobrze wymieszać. Usmażyć na tłuszczu placki ziemniaczane. Gulasz: Mięso pokroić w niedużą kostkę, przyrumienić na tłuszczu, dodać cebulę i pokrojone drobno pieczarki. Wysmażyć. Pod koniec dodać przyprawy i pomidory z puszki, lekko rozdrobnione. Odparować gulasz. Placki pokroić w paski , Na dnie naczynia żaroodpornego ułożyć połowę gulaszu, położyć pokrojone placki i przykryć gulaszem. Zapiec .. ok 15- 20 min w temp 200 st.