martinez1000

martinez1000

Kuchcik
[Przepisów: 3]

Gulasz Wieprzowy Extra

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przepis to mój własny przepis, który jest nieskazitelny, jeśli masz dość jedzenie zwykłego gulaszu domowego i chcesz poczuć trochę inny smak

Gulasz Wieprzowy Extra

Składniki:

Gulasz Wieprzowy Extra

 

  • ok. 250-300g łopatki wieprzowej(ilość mięsa do 0,5 kg)
  • 5 Cebul
  • 1 ząbek czosnku
  • Szczypta papryki ostrej
  • Pół łyżeczki Vegety
  • Sól
  • Majeranek
  • Tymianek
  • 3 Ziela Angielskie
  • Bazylia 3 małe listki laurowe
  • Pół łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego( Pudliszki )
  • 1 Cała marchew średnia
  • Ząbek czosnku
  • Olej
  • Mąka

Sposób przygotowania:

Gulasz Wieprzowy Extra
1. Mięso dokładnie umyj, osusz, 2. Do głębszego rondla wlej trochę oleju, ale też nie za dużo 3. Na mocno rozgrzany olej wrzuć mięso z łopatki pokrojone w kostkę, i smaż, do póki woda wydobywająca się z mięsa nie wyparuje. 4. Jeśli woda wyparowała, dolej trochę oleju, i wrzuć cebulę pokrojoną w pół plasterki(grubo). 5. I razem to smaż, jeśli cebula jest już lekko miękka, wrzuć startą na tarce w oczka marchew, zalej wodą(tyle aby przykryło mięso),duś pod przykryciem 7 minut. 6. Po tym czasie wrzuć kolejno: koncentrat, ząbek czosnku(drobno zsiekany), łyżeczkę majeranku, nie całą łyżeczkę bazylii(suszonej Prymat), malutką szczyptę tymianku, 7 kropelek magi, szczyptkę soli, pieprzu, i papryki(najlepiej ostrej). 7. Dusimy ok. 1,5 godzinki, podlewając wodą jak wyparuje, i doprawiając według uznania majerankiem i bazylią. 8. Zagęszczamy maką z wodą, ale można również zasmażką z knorra, szybciej, bez grudek i super w ogóle. 9. Można podawać z ziemniakami, makaronem, ja podaję też z RYŻEM jest super.