SUPERPRZEPIS

Gulasz wieprzowy na czerwonym winie a`la Igraszki

         
ocena: 4/5 głosów: 10
Gulasz wieprzowy na czerwonym winie a`la Igraszki Więcej zdjęć (4)

Zaczęły się deszczowe dni i chłodne wieczory i mamy coraz większy apetyt na aromatyczne, rozgrzewające dania i to jedno z nich pyszny gulasz wieprzowy z tymiankiem i rozmarynem na czerwonym winie - idealny na jesienne obiady i kolacje :)

Składniki:

Gulasz wieprzowy na czerwonym winie a`la Igraszki

 

  • 1 kg łopatki lub szynki wieprzowej
  • 2 cebule
  • 3 marchewki
  • ½ papryki zielonej
  • ¼ papryki czerwonej
  • 1 łyżka smalcu
  • 1 mała gałązka rozmarynu
  • 1 gałązka tymianku
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 suszone prawdziwki
  • 2/3 szklanki wytrawnego czerwonego wina
  • ½ szklanki bulionu
  • 4 duże świeże pomidory lub 1 puszka pomidorów
  • Sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Gulasz wieprzowy na czerwonym winie a`la Igraszki
Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Na patelni rozpuszczamy smalec i obsmażamy na nim na złoty kolor mięso. Cebulę kroimy w pól plasterki, marchewkę obieramy i każdą kroimy na 4, tak przygotowane warzywa dodajemy do zarumienionego mięsa i smażymy około 5 minut (tak aby marchewka nabrała złotego koloru ).

Po tym czasie do mięsa dodajemy ząbki czosnku, prawdziwki, świeży tymianek i rozmaryn i wszystko podlewamy winem i bulionem, przykrywamy i dusimy około 45 minut.

Po tym czasie do mięsa dodajemy pomidory (pozbawione skorki i gniazd nasiennych, pokrojone w kostkę ) i pokrojoną w kostkę paprykę i dusimy (już bez przykrycia ) kolejne 30 minut. W tym czasie nadmiar płynów powinien odparować i sos powinien zgęstnieć (jeśli nie odparowujemy go do porządanej przez nas gęstości.

Doprawiamy go do smaku solą i pieprzem. Serwujemy z plackami ziemniaczanymi, knedlami, kluskami śląskimi lub bagietką, smacznego.
Gulasz wieprzowy na czerwonym winie a`la Igraszki
Szynka wieprzowa umyta, osuszona i pokrojona w kostkę
Gulasz wieprzowy na czerwonym winie a`la Igraszki
Cebula, marchewka i dwa rodzaje papryk pokrojone
Gulasz wieprzowy na czerwonym winie a`la Igraszki
Obsmażone mięso z warzywami z dodatkiem przypraw