Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Gulasz wieprzowy z cukinia i papryka

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Kolorowy gulasz wieprzowy z cukinia i papryka

Gulasz wieprzowy z cukinia i papryka

Składniki:

Gulasz wieprzowy z cukinia i papryka

 

  • ok 400g gulaszowego mięsa wieprzowego (szynki lub łopatki),
  • 2 duże cebule,
  • 2 młode cukinie (małe, bez pestek),
  • duża, czerwona papryka, lub 2 mniejsze,
  • 1 duży ząbek czosnku,
  • czerwona papryka, sól, pieprz, vegeta, oregano lub bazylia.
  • olej do smażenia,
  • liść laurowy,
  • niepełna łyżka mąki do zagęszczenia sosu,
  • 2 łyżki śmietany 18%.

Sposób przygotowania:

Gulasz wieprzowy z cukinia i papryka
Mieso umyc. otrzec papierowym ręcznikiem i pokroić dowolnie, w kostke lub prostokąty, według uznania. Opruszyć papryką, pieprzem i solą. Warzywa obrać i umyć. Jedną cebulę pokroić w grubsze piórka i podsmażyć lekko na patelni, na ok. 2 lyżkach oleju, odsączyc z tluszczu i przełożyć na talerz. Na tej samej patelni podsmażyć mięso (można dodac odrobinę oleju w razie potrzeby) tak aby delikatnie zbrązowiało, tzn pozbylo sie krwistego koloru. Druga cebule równiez pokroic w piorka, papryke w prostokaty, a cukinie w krazki. Mieso osaczyc z tluszczu, przelozyc do rondla, zalac ok 600ml goracej wody, doprawic i dusic na malym ogniu przez ok 20-25 minut, po czym dodac cebule i papryke, dusic 10 minut, wrzucic lisc laurowy, cukinie, doprawic, dodac zeszkolna cebule i gotowac do miekkosci - ok 15 minut, na malutkim ogniu. Tuz przed zakonczeniem duszenia, wrzucic czosnek, zdjac z palnika. W niewielkiej ilosci wody (ok 1/5 szklanki, rozrobic make ze smietana. dodac do gulaszu, zagotowac i dusic ok 3 minut na malym ogniu, dodac oregano lub bazylie (ew. majeranek), w razie potrzeby dopravic vegeta. Podawac z ziemniakami lub ryzem.