Strona główna Gulasz wieprzowy z cukinia i papryka

Gulasz wieprzowy z cukinia i papryka

Sarenka

Srebrny Ekspert
Przepisy: 571
zdjęcia: 1 z 1
Gulasz wieprzowy z cukinia i papryka
oceń:  
ocena: 4/5
głosów: 6

Kolorowy gulasz wieprzowy z cukinia i papryka


trudność: średnie
czas:

Gulasz wieprzowy z cukinia i papryka - SKŁADNIKI:

  • ok 400g gulaszowego mięsa wieprzowego (szynki lub łopatki),
  • 2 duże cebule,
  • 2 młode cukinie (małe, bez pestek),
  • duża, czerwona papryka, lub 2 mniejsze,
  • 1 duży ząbek czosnku,
  • czerwona papryka, sól, pieprz, vegeta, oregano lub bazylia.
  • olej do smażenia,
  • liść laurowy,
  • niepełna łyżka mąki do zagęszczenia sosu,
  • 2 łyżki śmietany 18%.

Gulasz wieprzowy z cukinia i papryka - PRZYGOTOWANIE:

Mieso umyc. otrzec papierowym ręcznikiem i pokroić dowolnie, w kostke lub prostokąty, według uznania. Opruszyć papryką, pieprzem i solą. Warzywa obrać i umyć. Jedną cebulę pokroić w grubsze piórka i podsmażyć lekko na patelni, na ok. 2 lyżkach oleju, odsączyc z tluszczu i przełożyć na talerz. Na tej samej patelni podsmażyć mięso (można dodac odrobinę oleju w razie potrzeby) tak aby delikatnie zbrązowiało, tzn pozbylo sie krwistego koloru. Druga cebule równiez pokroic w piorka, papryke w prostokaty, a cukinie w krazki. Mieso osaczyc z tluszczu, przelozyc do rondla, zalac ok 600ml goracej wody, doprawic i dusic na malym ogniu przez ok 20-25 minut, po czym dodac cebule i papryke, dusic 10 minut, wrzucic lisc laurowy, cukinie, doprawic, dodac zeszkolna cebule i gotowac do miekkosci - ok 15 minut, na malutkim ogniu. Tuz przed zakonczeniem duszenia, wrzucic czosnek, zdjac z palnika. W niewielkiej ilosci wody (ok 1/5 szklanki, rozrobic make ze smietana. dodac do gulaszu, zagotowac i dusic ok 3 minut na malym ogniu, dodac oregano lub bazylie (ew. majeranek), w razie potrzeby dopravic vegeta. Podawac z ziemniakami lub ryzem.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Gulasz wieprzowy z cukinia i papryka (strona 1 z 1)  
Pyza

Pyza

2009-10-06 15:14
ale pychota!
Skomentuj
Oceń:
0
Natala1210

Natala1210

2009-10-06 16:05
Świetny przepis,5 i do ulubionych!
Skomentuj
Oceń:
0
msewka

msewka

2009-10-06 16:31
Aż się zrobiłam głodna.5
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Wieprzowina
Schab pieczony na jarzynach Ragoût miesno-warzywne Spaghetti z pomidorowym sosem i pulpetami
Cygara schabowe w sosie cebulowym Kotleciki mielone z jajkiem Grillowany boczek w pikantnej marynacie
Schabowe plastry na kapuście kiszonej Polędwiczka w sosie śliwkowym Roladki schabowe nadziewane
Aromatyczna szynka Gulasz wieprzowy w sosie paprykowym Domowa wędlina z łopatki

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex

    Zapraszamy do udziału w kolejnej edycji Konkursu Podróż kulinarna z Hortex! Przygotuj potrawę inspirowaną kuchnią śródziemnomorską (chorwacką, hiszpańską, portugalską) i wygraj Kitchen Aid w dowolnie wybranym kolorze lub inne atrakcyjne nagrody!

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert

 

Akademia Smaku Bosch

Sonda

Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 
 Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane