Strona główna Gulasz wieprzowy z cukinia i papryka

Gulasz wieprzowy z cukinia i papryka

Sarenka - Przepis na: Gulasz wieprzowy z cukinia i papryka offline

Srebrny Ekspert
Przepisy: 571
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Gulasz wieprzowy z cukinia i papryka
oceń:  
ocena: 4/5
głosów: 6

Kolorowy gulasz wieprzowy z cukinia i papryka


trudność: średne
czas:

Gulasz wieprzowy z cukinia i papryka - SKŁADNIKI:

  • ok 400g gulaszowego mięsa wieprzowego (szynki lub łopatki),
  • 2 duże cebule,
  • 2 młode cukinie (małe, bez pestek),
  • duża, czerwona papryka, lub 2 mniejsze,
  • 1 duży ząbek czosnku,
  • czerwona papryka, sól, pieprz, vegeta, oregano lub bazylia.
  • olej do smażenia,
  • liść laurowy,
  • niepełna łyżka mąki do zagęszczenia sosu,
  • 2 łyżki śmietany 18%.

Gulasz wieprzowy z cukinia i papryka - PRZYGOTOWANIE:

Mieso umyc. otrzec papierowym ręcznikiem i pokroić dowolnie, w kostke lub prostokąty, według uznania. Opruszyć papryką, pieprzem i solą. Warzywa obrać i umyć. Jedną cebulę pokroić w grubsze piórka i podsmażyć lekko na patelni, na ok. 2 lyżkach oleju, odsączyc z tluszczu i przełożyć na talerz. Na tej samej patelni podsmażyć mięso (można dodac odrobinę oleju w razie potrzeby) tak aby delikatnie zbrązowiało, tzn pozbylo sie krwistego koloru. Druga cebule równiez pokroic w piorka, papryke w prostokaty, a cukinie w krazki. Mieso osaczyc z tluszczu, przelozyc do rondla, zalac ok 600ml goracej wody, doprawic i dusic na malym ogniu przez ok 20-25 minut, po czym dodac cebule i papryke, dusic 10 minut, wrzucic lisc laurowy, cukinie, doprawic, dodac zeszkolna cebule i gotowac do miekkosci - ok 15 minut, na malutkim ogniu. Tuz przed zakonczeniem duszenia, wrzucic czosnek, zdjac z palnika. W niewielkiej ilosci wody (ok 1/5 szklanki, rozrobic make ze smietana. dodac do gulaszu, zagotowac i dusic ok 3 minut na malym ogniu, dodac oregano lub bazylie (ew. majeranek), w razie potrzeby dopravic vegeta. Podawac z ziemniakami lub ryzem.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Gulasz wieprzowy z cukinia i papryka (strona 1 z 1)  
Pyza

Pyza
offline

2009-10-06 15:14
ale pychota!
Skomentuj
Oceń:
0
Natala1210

Natala1210
offline

2009-10-06 16:05
Świetny przepis,5 i do ulubionych!
Skomentuj
Oceń:
0
msewka

msewka
offline

2009-10-06 16:31
Aż się zrobiłam głodna.5
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Wieprzowina
Pulpeciki cherry Schab z wędzonym kurczakiem Schab marynowany suszony
Ryż z mięsem mielonym Zapiekanka z mięsem Zrazy ze schabu tradycyjne
Łopatka w sosie chrzanowym Pierogi z kapustą, grzybami i golonką Schab duszony w sosie
Rolowany boczek z grzybami leśnymi Szaszłyki z mielonego z boczkiem Naleśnikowy tort z mięsem i szpinakiem

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Przekąski z charakterem Konkurs - Przekąski z charakterem

    Niewielkie i słodkie, kuszące i słone lub niebanalne z dodatkiem pikanterii - przekąski! Choć nie grzeszą swym rozmiarem, charakteru odmówić im nie można. Które z nich podjadacie najczęściej? Zapraszamy do konkursu! Do wygrania książki Agnieszki Maciąg!

  • Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce! Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce!

    Jesteś mistrzem w pieczeniu świątecznych mięs? Mięsa faszerowane, domowe wędliny i pasztety to od zawsze Twoja mocna strona? Jeśli tak, zapraszamy do konkursu! Do wygrania publikacja Twojego przepisu w magazynie Przyjaciółka oraz dodatkowe wirtuale!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 

Sonda

Czy przygotowujecie słodkości na Halloween?

 
 Czy przygotowujecie słodkości na Halloween?

głosuj
 

Ostatnio komentowane