Strona główna Gulasz wieprzowy z cukinia i papryka

Gulasz wieprzowy z cukinia i papryka

Sarenka

Srebrny Ekspert
Przepisy: 571
zdjęcia: 1 z 1
Gulasz wieprzowy z cukinia i papryka
oceń:  
ocena: 4/5
głosów: 6

Kolorowy gulasz wieprzowy z cukinia i papryka


trudność: średne
czas:

Gulasz wieprzowy z cukinia i papryka - SKŁADNIKI:

  • ok 400g gulaszowego mięsa wieprzowego (szynki lub łopatki),
  • 2 duże cebule,
  • 2 młode cukinie (małe, bez pestek),
  • duża, czerwona papryka, lub 2 mniejsze,
  • 1 duży ząbek czosnku,
  • czerwona papryka, sól, pieprz, vegeta, oregano lub bazylia.
  • olej do smażenia,
  • liść laurowy,
  • niepełna łyżka mąki do zagęszczenia sosu,
  • 2 łyżki śmietany 18%.

Gulasz wieprzowy z cukinia i papryka - PRZYGOTOWANIE:

Mieso umyc. otrzec papierowym ręcznikiem i pokroić dowolnie, w kostke lub prostokąty, według uznania. Opruszyć papryką, pieprzem i solą. Warzywa obrać i umyć. Jedną cebulę pokroić w grubsze piórka i podsmażyć lekko na patelni, na ok. 2 lyżkach oleju, odsączyc z tluszczu i przełożyć na talerz. Na tej samej patelni podsmażyć mięso (można dodac odrobinę oleju w razie potrzeby) tak aby delikatnie zbrązowiało, tzn pozbylo sie krwistego koloru. Druga cebule równiez pokroic w piorka, papryke w prostokaty, a cukinie w krazki. Mieso osaczyc z tluszczu, przelozyc do rondla, zalac ok 600ml goracej wody, doprawic i dusic na malym ogniu przez ok 20-25 minut, po czym dodac cebule i papryke, dusic 10 minut, wrzucic lisc laurowy, cukinie, doprawic, dodac zeszkolna cebule i gotowac do miekkosci - ok 15 minut, na malutkim ogniu. Tuz przed zakonczeniem duszenia, wrzucic czosnek, zdjac z palnika. W niewielkiej ilosci wody (ok 1/5 szklanki, rozrobic make ze smietana. dodac do gulaszu, zagotowac i dusic ok 3 minut na malym ogniu, dodac oregano lub bazylie (ew. majeranek), w razie potrzeby dopravic vegeta. Podawac z ziemniakami lub ryzem.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Gulasz wieprzowy z cukinia i papryka (strona 1 z 1)  
Pyza

Pyza

2009-10-06 15:14
ale pychota!
Skomentuj
Oceń:
0
Natala1210

Natala1210

2009-10-06 16:05
Świetny przepis,5 i do ulubionych!
Skomentuj
Oceń:
0
msewka

msewka

2009-10-06 16:31
Aż się zrobiłam głodna.5
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Wieprzowina
Cebulowa szynka Pulpety z mięsa wieprzowego w ryżu Gulasz z pomidorami i majerankiem
Kotlety z kaszą manną w sosie słodko-ostrym Warkocz z polędwicy otulony w boczku ze śliwką Gołąbki z mięsem i pieczarkami
Pomidorowe żeberka z fasolą Pieczonka najlepsza Kotlety z przyprawą curry
Potrawa z mięsa, kiełbasy i warzyw Żeberka dobowe soczyste Schabowe z papryką

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Magiczne pierniczki Konkurs - Magiczne pierniczki

    Pyszne i aromatyczne pierniczki, choć niewielkie rozmiarem w okresie Świąt Bożego Narodzenia zdecydowanie zyskują na znaczeniu. Zawieszane na choince, wręczane bliskiej osobie, jedzone ze smakiem dodają magii i bajkowej atmosfery. Podziel się przepisem na pierniczki i wygraj atrakcyjne nagrody!

  • Konkurs - Jak smakują święta w Twoim domu? Konkurs - Jak smakują święta w Twoim domu?

    Święta Bożego Narodzenia w każdym domu smakują inaczej. Barszcz z uszkami, schab ze śliwką, kluski z makiem to potrawy, których nie może zabraknąć w świątecznym menu. A jak smakują Święta w Twoim domu? Podziel się przepisem na Twoją ulubioną świąteczną potrawę. Do wygrania m.in. ekspres do kawy Nespresso!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert

 

Przepisy kulinarne video

Sonda

Bez którego ciasta nie wyobrażasz sobie świąt Bożego Narodzenia?

 
 Bez którego ciasta nie wyobrażasz sobie świąt Bożego Narodzenia?

 

Ostatnio komentowane