EwciaBabcia

EwciaBabcia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 64]

Gulasz wieprzowy z groszkiem i peperoni

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Bardzo smaczny gulasz wieprzowy, z doskonałą nutą ostrej papryki i delikatnym groszkiem. Niesamowite połączenie smaków.

Gulasz wieprzowy z groszkiem i peperoni Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gulasz wieprzowy z groszkiem i peperoni

 

  • 900g szynki wieprzowej
  • 3 średnie marchewki
  • 300g mrożonego groszku
  • 2 strąki papryki peperoni suszonej
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Gulasz wieprzowy z groszkiem i peperoni
Szynkę myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy w kostkę. Mięso przekładamy do miski, dodajemy przyprawy: pieprz, curry, sól, słodką paprykę. Dokładnie mieszamy, aby przyprawy połączyły się z każdym kawałkiem mięsa. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy partiami mięso i podsmażamy kilka minut, często mieszając. Przekładamy do garnka. Marchewkę ścieramy na tarce jarzynowej. Dodajemy do mięsa. Do garnka wlewamy 1/2 szklanki wody, dodajemy paprykę peperoni i groszek. Wszystko zagotowujemy i dusimy pod przykryciem około 40 minut. Przed podaniem paprykę peperoni wyjmujemy.  
Gulasz wieprzowy z groszkiem i peperoni
Mięso podsmażamy tylko kilka minut, żeby się nie przypaliło
Gulasz wieprzowy z groszkiem i peperoni
Marchewkę można też pokroić w kostkę lub plasterki
Gulasz wieprzowy z groszkiem i peperoni
Groszek i marchewka nadają delikatności
Gulasz wieprzowy z groszkiem i peperoni
Ja używam peperoni, które sama suszyłam ale można też je kupić