Magiel Kuchenny

Magiel Kuchenny

Szef Kuchni
[Przepisów: 23]

Książka Kucharska: Kuchnia śródziemnomorska z produktami Hortex

Gulasz wieprzowy z mini marchewką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszne, zdrowe i optymistyczne połączenie. Tak przygotowany gulasz, świetnie sprawdzi się jako danie obiadowe, ale również będzie mile widziany na każdej domowej imprezie. Możesz go podać z makaronem lub kaszą.

Gulasz wieprzowy z mini marchewką Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Gulasz wieprzowy z mini marchewką

 

  • około 1/2 kg dowolnego mięsa na gulasz;
  • około 20 dkg mrożonych mini marchewek firmy Hortex;
  • 1 łyżka mąki;
  • 1 ząbek czosnku;
  • 1 cebula;
  • 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego;
  • 1 liść laurowy;
  • papryka słodka;
  • papryka ostra;
  • tymianek;
  • sól;
  • pieprz;
  • olej do smażenia.

 

 

Sposób przygotowania:

Gulasz wieprzowy z mini marchewką
Pokrojoną w kosteczkę cebulę zeszklij na patelni z dodatkiem oleju. Przeciśnięty przez praskę czosnek dodaj bezpośrednio do cebuli i jeszcze chwilę podsmaż. Umyte mięso pokrój w kostkę i posyp mąką. Cebulę przełóż na talerz, a na patelni podsmaż mięso (w razie konieczności dolej troszeczkę oleju). Mięso powinno delikatnie się zezłocić. Cebulę przełóż do mięsa, zalej gorącą wodą i duś pod przykryciem około 1 godziny. Następnie dodaj pozostałe składniki i duś jeszcze około pół godziny, aż mini marchewka będzie mięciutka. Podawaj z kaszą lub ryżem i na przykład ogórkiem małosolnym.
Gulasz wieprzowy z mini marchewką
Gulasz wieprzowy z mini marchewką