Gulasz wieprzowy z papryką wg elki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo smaczny gulasz inaczej:)

Gulasz wieprzowy z papryką wg elki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gulasz wieprzowy z papryką wg elki

 

  • 300g mięsa wieprzowego (np. karkówka)
  • 1 papryka czerwona
  • biała cześć małego pora
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • ząbek czosnku
  • natka pietruszki
  • przyprawy:
  • sól, pieprz, curry,chilli grys,
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Gulasz wieprzowy z papryką wg elki
Paprykę spażyc gorącą wodą przez ok. 5 minut. Mięso opłukać, pokroić w kostkę, wrzucić do garnka w którym będziemy gotować gulasz. Przyprawić solą, pieprzem, curry i chili i smażyć na oleju przez ok. 15 minut. Paprykę wyczyścić pokroić w cienkie paseczki. Por pokroić w talarki. paprykę i por wrzucić do mięsa, smażyć razem 10 min. Dolać do garnka wody, nie za dużo aby nie był gulasz za rzadki. Dusić wszystko razem dopóki mięso nie będzie miękkie. Do gulaszu dodać koncentrat, posiekany czosnek oraz pietruszkę. doprawić do smaku. Jeśli gulasz wyszedł za rzadki można zagęścić mąką.
Gulasz wieprzowy z papryką wg elki
Mięso podsmażamy często mieszając aby się nie przypaliło
Gulasz wieprzowy z papryką wg elki
Dodajemy paprykę i por. Uwaga bo papryka szybko przywiera do dna
Gulasz wieprzowy z papryką wg elki
Koncentrat pomidorowy można również dodac pod koniec smażenia
Gulasz wieprzowy z papryką wg elki
Czasem dla lekkiej zmiany na koniec dodaję szczyptę ziół prowansalskich