Gulasz wieprzowy z warzywami.

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Nieskomplikowany gulasz wieprzowy z dodatkiem warzyw.

Gulasz wieprzowy z warzywami.

Składniki:

Gulasz wieprzowy z warzywami.

 

  • około 1 kg łopatki wieprzowej
  • 1/2 większego selera albo 1 mały
  • biała część pora
  • 3 marchewki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • liść laurowy
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • papryka słodka ,sól i pieprz do smaku.
  • 2 łyżki smalcu do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Gulasz wieprzowy z warzywami.
Mięso pokroić w niewielką kostkę i trochę posolić.Smalec rozgrzać na patelni i obsmażyć mięsko na złoty kolor.Mięso przełożyć do garnka a na tłuszczu lekko podsmażyć por pokrojony w plastry i czosnek.Smażyć tylko do chwili aż por zmięknie.Nie rumienić bo całość zrobi się gorzka.Dodajemy pora do mięsa.Dorzucamy listek i ziele.Podlewamy wodą i dusimy ok 30 min.Następnie dodajemy obrane i pokrojone w drobną kostkę seler i marchew.Dusimy wszystko do miękkości.Pod koniec duszenia dodajemy koncentrat pomidorowy.Przyprawiamy papryka,sola i pieprzem.Zagotowujemy.Jeśli gulasz wydaje sie nam zbyt rzadki to zagęszczamy go mąką.
Podajemy z kaszą gryczaną lub jako samodzielne danie.