pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Gulasz wieprzowy z warzywami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

z serii czym chata bogata

Gulasz wieprzowy z warzywami

Składniki:

Gulasz wieprzowy z warzywami

 

  • 40 dag łopatka bez kości,
  • 20 dag boczek surowy bez kości,
  • 1 seler,
  • 2 marchewki,
  • 2 pietruszka,
  • 5 ziaren jałowiec,
  • 1 łyżeczka pieprz kolorowy ziarnisty,
  • przyprawa do gulaszu ,
  • bulion warzywny (może być z kostki),
  • 2 łyżki mąka pszenna

 

Sposób przygotowania:

Gulasz wieprzowy z warzywami
Łopatkę oraz boczek kroimy w kosteczkę. To samo robimy z warzywami: marchewką, selerem oraz pietruszką. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy boczek i wytapiamy tłuszcz (jeśli tłuszczu będzie zbyt mało można dodać łyżkę smalcu). Następnie wyjmujemy boczek, a na pozostały tłuszcz wrzucamy warzywa. Smażymy 8-13 minut często mieszając. Wrzucamy łopatkę i smażymy całość często mieszając do zarumienienia mięsa. Następnie zmniejszamy ogień, wlewamy bulion i przykrywamy pokrywką. Dusimy na małym ogniu ok. 15 minut. Po tym czasie dodajemy owoce jałowca, pieprz kolorowy, przyprawę do gulaszu, zdejmujemy pokrywkę i trzymamy w dalszym ciągu na małym ogniu do momentu zredukowania się bulionu. Gdy sos nie będzie gęsty zaciągamy mąką.