JaNiezbędny

JaNiezbędny

Kuchcik
[Przepisów: 4]

Gulasz wieprzowy z ziemniakami -wolnowar

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Gulasz wieprzowy z ziemniakami z wolnowara

Gulasz wieprzowy z ziemniakami -wolnowar

Składniki:

Gulasz wieprzowy z ziemniakami -wolnowar

 

  • 0,5 kg mięsa wieprzowego na gulasz (łopatka, karkówka)
  • 4,5 średniej wielkości ziemniaków
  • 1 puszka pokrojonych pomidorów
  • 1 zielona papryka, lub pół zielonej , pół czerwonej
  • 2 stołowe łyżki octu (zwykłego, a jeszcze lepiej balsamicznego)
  • 2 stołowe łyżki oleju roślinnego
  • 3 ząbki rozgniecionego czosnku
  • 1 szklanka rosołu z kostki
  • 1 liść laurowy
  • 1 średnia posiekana cebula
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Gulasz wieprzowy z ziemniakami -wolnowar
Pokrój mięso w dość grubą kostkę. Obierz ziemniaki i pokrój je w 2-2,5 cm kostkę. Oczyść z nasion paprykę i pokój na cienkie paski.
Podgrzej olej na patelni, posól i popieprz trochę mięso i podsmarz ze wszystkich stron.
Ułóż w wolnowarze wszystkie składniki (w kolejności jak wyżej) i podlej to wszystko rosołem (można jeszcze doprawić rosół solą i pieprzem).
Przykryj i gotuj na LOW, aż mięso będzie mięciutkie i pyszne, tzn. ok 9 - 10 godzin.