beetle

beetle

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 158]

Książka Kucharska: Smaczne dania mięsne. Kuchnia domowa.

Gulasz wołowo-wieprzowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Jan Petelski, Kuchnia domowa, smaczne dania mięsne

Gulasz wołowo-wieprzowy

Składniki:

Gulasz wołowo-wieprzowy

 

  • 25 dag wieprzowiny i  25 dag wołowiny,
  • 30 dag cebuli,
  • 4  czerwone papryki,
  • ostra czerwona papryka w  proszku,
  • 2  łyżki pasty pomidorowej,
  • pieprz, sól,
  • 1  łyżka mąki,
  • pół szklanki śmietany,
  • 7  dag tłuszczu

Sposób przygotowania:

Gulasz wołowo-wieprzowy
Mięso umyć i  pokroić w  kostkę, następnie obtoczyć w  mące i  obrumienić na tłuszczu. Obrać i  pokrajać w  plastry cebulę, dusząc na pozostałym tłuszczu i  wraz z  mięsem włożyć do garnka, dolać nieco wody i  dusić pod przykryciem do uzyskania miękkości, dosolić do smaku. W końcu duszenia dodać oczyszczoną z  nasion i  pokrojoną w  makaronik paprykę. Dusić na małym ogniu przez kolejne 15 minut i  dodać pastę pomidorową. Całość przyprawić pieprzem, solą i  papryką w  proszku, na końcu dodać śmietanę.
Potrawę umieścić na salaterce.