Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Gulasz wołowy Sarenki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Gulasz, który trzeba zrobić - jestem pewna, że będzie smakować (:

Gulasz wołowy Sarenki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gulasz wołowy Sarenki

 

  • polędwica wołowa - 1kg,
  • papryka - 4 nieduże sztuki, najlepiej w różnych kolorach,
  • cebula - 3 średniej wielkości,
  • pieczarki - 250g,
  • marchewka - 3 większe sztuki,
  • wino wytrawne - 1,5 szklanki,
  • bulion wołowy z kostki - 1,5 szklanki,
  • liść laurowy - 2,
  • mąka pszenna,
  • czosnek - 2 ząbki,
  • koncentrat pomidorowy - 2 łyżki z czubem,
  • sól, pieprz,
  • sos sojowy ciemny,
  • maggi,
  • olej do smażenia,
  • masło - 3 łyżki,
  • cukier - 1/2 łyżeczki.

 

Sposób przygotowania:

Gulasz wołowy Sarenki
Mięso opłukać, dobrze wysuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić na niewielkie prostokąty - jak na chińszczyznę - można lekko posolić. Warzywa i pieczarki, obieramy, myjemy i kroimy: pieczarki i marchewkę w paski, cebule w piórka, paprykę w słupki, czosnek w drobna kosteczkę. Na patelni rozpuścić masło i wrzucić cebulę posypana cukrem. Podsmażyć, a gdy zacznie mięknąc i dodać pieczarki, paprykę oraz marchewkę, przyprawić solą, pieprzem, sosem sojowym oraz maggi. Krótko podsmażyć, często mieszając. Mięso obtaczać w mące. Na innej, dużej patelni rozgrzać dobrze olej i dość krótko smażyć partiami mięso, aż zmieni kolor na brązowy. Przełożyć do dużego garnka, zalać bulionem wołowym oraz winem, dodać koncentrat pomidorowy, doprawić solą i pieprzem. W razie potrzeby dolać więcej gorącej wody lub wina - bez obaw, alkohol wyparuje podczas duszenia. Po godzinie duszenia, dodać podsmażone warzywa z pieczarkami i dusić przez kolejna godzinę. Na pól godziny przed zakończeniem dodać listki laurowe, a tuz przed zakończeniem dodać czosnek i doprawić do smaku. Podawać z ryżem, buchtami na parze, świeżym pieczywem, makaronem lub ziemniakami.
Gulasz wołowy Sarenki
Etap 1
Gulasz wołowy Sarenki
Etap 2
Gulasz wołowy Sarenki
Etap 3
Gulasz wołowy Sarenki
Etap 4