emix

emix

Kuchcik
[Przepisów: 3]

Gulasz wołowy wg emix

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszny gulasz dla każdego!

Gulasz wołowy wg emix

Składniki:

Gulasz wołowy wg emix

 

 

 

Sposób przygotowania:

Gulasz wołowy wg emix
Wołowinę umyć,pokroić na duże,równe kawałki.Wrzucić do rondla z rozgrzanym tłuszczem.Smażymy bez przypraw,od czasu do czasu mieszając,czekamy aż mięso puści wodę,odparuje i zetnie się ze wszystkich stron.Następnie dodajemy cebulę pokrojona w kostkę,smażymy.Potem przyprawy i utarty czosnek.Jeszcze chwilę wszystko smażymy często mieszając(uwaga na czosnek,szybko się pali przez co możemy uzyskać niepożądaną goryczkę). Delikatnie smażone przyprawy dodają więcej aromatu.Następnie podlewamy bulionem otrzymanym z kostki,liść laurowy.Dusimy,aż mięso będzie miękkie,mieszając i podlewając w miarę potrzeby wodą(zawsze zimną). Łyżkę śmietany,mąkę i odrobinę wody mieszamy razem do uzyskania jednolitej,gęstej masy.Do zawiesiny dodajemy stopniowo po trochu wody stale mieszając(ok.150ml).Rozrabiamy całość z odrobina sosu,całość wlewamy do sosu,mieszamy.Gotujemy jeszcze chwilę dodając trochę soku z cytryny.Nie wolno zbyt długo gotować. Podajemy z ziemniaczkami,wszelkiego rodzaju ryżami,kaszami czy makaronami.Świetnie komponuje się z surówką z kiszonej kapusty.