haniakson

haniakson

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 183]

Gulasz wołowy z czerwoną fasolką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Po prostu gulasz. Najlepszy, jaki potrafię zrobić. Nic dodać nic ująć - aromatyczna wołowina, pieczarki i warzywa. Nie ma nic lepszego niż gulasz podany z puree ziemniaczanym i surówką. Pokocha go cała Twoja rodzina!

Gulasz wołowy z czerwoną fasolką Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Gulasz wołowy z czerwoną fasolką

 

  • 40 dkg mięsa wołowego
  • 30 dkg pieczarek
  • 2 cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 szklanka bulionu wołowego (można dodać więcej)
  • 1 puszka czerwonej fasolki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • szczypta ostrej papryki
  • sól i pieprz
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka suszonego lubczyku
  • 1/2 łyżeczki czarnuszki

Sposób przygotowania:

Gulasz wołowy z czerwoną fasolką
Wołowinę kroimy w dużą kostkę, myjemy i obsmażamy na oleju. Wrzucamy do garnka. oprószamy mąką i trzymamy na bardzo małym ogniu. Marchewkę i pietruszkę obieramy, kroimy w pół plastry, obsmażamy i dodajemy do wołowiny.

Cebulę kroimy w kostkę, obsmażamy, a na końcu dodajemy pokrojony w plasterki czosnek. Wrzucamy do rondla z mięsem.

Pieczarki czyścimy, kroimy w ćwiartki obsmażamy i dodajemy do gulaszu. Wlewamy tam też 1 szklankę bulionu wołowego z kostki, dodajemy przyprawy, łyżkę koncentratu pomidorowego i dusimy ponad godzinę, często mieszając, aż mięso będzie miękkie.

Pod koniec duszenia dodajemy czerwona fasolkę. I gotowe!
Gulasz wołowy z czerwoną fasolką
Mięso obsmażamy, wrzucamy do rondla i oprószamy mąką.
Gulasz wołowy z czerwoną fasolką
Obrane i pokrojone warzywa obsmażamy na patelni.
Gulasz wołowy z czerwoną fasolką
Cebule kroimy w kostkę i podsmażamy razem z czosnkiem.
Gulasz wołowy z czerwoną fasolką
Na koncu dodajemy pokrojone w kostkę pieczarki.
Gulasz wołowy z czerwoną fasolką
Gulasz dusimy, aż mięso bedzie miękkie.