SUPERPRZEPIS

Gulasz wołowy z grzybami pod ciastem francuskim

  • 2
         
ocena: 5/5 głosów: 3
Gulasz wołowy z grzybami pod ciastem francuskim Więcej zdjęć (5)

Rozgrzewający, syty gulasz wołowy z warzywami i leśnymi grzybami zapieczony pod chrupiącą skorupką z ciasta francuskiego. Idealna propozycja na niedzielny, rodzinny obiad - gulasz jest przepyszny i podzielny.

Składniki:

Gulasz wołowy z grzybami pod ciastem francuskim

 

  • 0,7 kg karku wołowego
  • 1 cebula
  • 1 por-biała cześć
  • 4 liście laurowe
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • olej do smażenia
  • 0,5 kg oczyszczonych podgrzybków
  • 2 marchewki
  • 1/3 główki kapusty białej lub włoskiej
  • 1 łyżka sosu sojowego ciemnego
  • 1 łyżka czosnku granulowanego
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 yżecza ostrej papryki
  • sól , pieprz
  • 1 arkusz ciasta francuskiego

Sposób przygotowania:

Gulasz wołowy z grzybami pod ciastem francuskim

ETAP 1:

Gulasz wołowy z grzybami pod ciastem francuskim

Wołowinę pokroić w średniej wielkości kostkę ( W poprzek włókien)

Cebulę posiekać drobno, pora rozciąć, dokładnie wypłukać, pokroić w pół plasterki.

Na patelni rozgrzać olej, wrzucić wołowinę, smażyć z jednej strony na rumiano ok. 5 min.

ETAP 2:

Gulasz wołowy z grzybami pod ciastem francuskim

Przekręcić kawałki mięsa na drugą stronę, dodać cebulę z porem.

Smażyć kolejne 5 min.

ETAP 3:

Gulasz wołowy z grzybami pod ciastem francuskim

Mięso podlać wodą ok. 5 cm na jego wysokością, dodać liście laurowe i ziele angielskie, dusić 60 min.

ETAP 4:

Gulasz wołowy z grzybami pod ciastem francuskim

Podgrzybki obgotować przez 2 min, odcedzić.

Obrane i umyte marchewki pokroić w plastry, kapustę poszatkować.

Do mięsa dodać warzywa i grzyby.

ETAP 5:

Gulasz wołowy z grzybami pod ciastem francuskim

Wszystko razem wymieszać, w razie potrzeby dolać wody.

ETAP 6:

Gulasz wołowy z grzybami pod ciastem francuskim

Dusić kolejne 30-40 min do miękkości wszystkich składników i zgęstnięcia sosu.

Doprawić sosem sojowym, paprykami, czosnkiem oraz solą i pieprzem.

ETAP 7:

Gulasz wołowy z grzybami pod ciastem francuskim

Ciasto francuskie rozwinąć, wyciąć kształty 2/3 cm większe od średnicy kokilki.

Każdy kawałek naciąć w kratkę uważając by nie przeciąć ciasta.

ETAP 8:

Gulasz wołowy z grzybami pod ciastem francuskim

Gulasz umieścić w pojedynczych naczyniach do zapiekania .

ETAP 9:

Gulasz wołowy z grzybami pod ciastem francuskim

Przykryć ciastem francuskim, przylepiając je do ścianek.

Zapiekać 30-35 min w piekarniku nagrzanym do 180 st