Aleksandra Cichocka

Aleksandra Cichocka

Szef Kuchni
[Przepisów: 101]

Książka Kucharska: 100 przepisów przy diecie cukrzycowej

Gulasz wołowy z papryką i pomidorami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Gulasz wołowy kwaskowy

Gulasz wołowy z papryką i pomidorami

Składniki:

Gulasz wołowy z papryką i pomidorami

 

  • 400 g pokrojonej w grubą kostkę pręgi wołowej
  • 2 łyżki (30 g) oleju rzepakowego
  • ½ pokrojonej w grubą kostkę pomarańczowej papryki (125 g)
  • ½ pokrojonej w grubą kostkę czerwonej papryki (125 g)
  • 4 pokrojone w ósemki pomidory z puszki (400 g)
  • Pół pęczka świeżej bazylii
  • Pieprz czarny
  • sól do smaku, lepiej mniej, niż więcej

Sposób przygotowania:

Gulasz wołowy z papryką i pomidorami

W garnku z grubym dnem rozgrzej olej, włóż mięso, podduś je chwilę na oleju, podlej wodą, lekko posól, dodaj pieprz i duś aż będzie prawie miękkie. Dodaj paprykę i duś ok. 10 minut, następnie dodaj pomidory i duś aż  mięso, papryka i pomidory będą miękkie. Na talerzu posyp posiekaną bazylią.


  235 kcal/1 porcję.


Poczytaj o zaleceniach dietetycznych dla osób z cukrzycą.