Strona główna Gulasz wołowy z warzywami

Gulasz wołowy z warzywami

anemon - Przepis na: Gulasz wołowy z warzywami offline

Srebrny Ekspert
Przepisy: 484
zdjęcia: 1 z 3 Strzałka
Gulasz wołowy z warzywami
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

Klasyczny gulasz wołowy w trochę lżejszej wersji, bo ze sporą ilością warzyw. Świetnie smakuje z kaszą, ziemniakami lub kromką chleba.


trudność: łatwe
czas:

Gulasz wołowy z warzywami - SKŁADNIKI:

  • wołowina bez kości - ½ kg
  • marchewka - 1 szt.
  • seler - ¼ szt.
  • mrożony groszek - 1 szk.
  • pomidory bez skórki - 1 puszka
  • duża cebula - 1 szt.
  • czosnek - 4 ząbki
  • oliwa – 2 łyżki
  • wędzona słodka papryka w proszku - 2 łyżeczki
  • mielona ostra papryka - do smaku
  • kminek – ½ łyżeczki
  • sól – do smaku
  • pieprz czarny – do smaku
  • bulion - 1 l
  • świeży majeranek do podania

Gulasz wołowy z warzywami - PRZYGOTOWANIE:

Posiekaną w drobną kostkę cebulę smażę na rozgrzanym oleju, dodaj mięso pokrojone w grubą kostkę. Do obsmażonego mięsa dolewam odrobiną bulionu i duszę pod przykryciem 15 minut. Dodaję pokrojoną marchewkę, seler, przeciśnięty przez praskę czosnek i kminek. Dolewam kolejną porcję bulionu, aby mięso było nim przykryte i duszę około 45 minut. Gdy już mięso lekko zmięknie dodaję pomidory z puszki oraz jeśli to konieczne dolewam bulionu do uzyskania odpowiedniej konsystencji gulaszu. Całość gotuję na wolnym ogniu, aż mięso będzie miękkie. Na 3-5 minut przed końcem gotowania dodaję mrożony groszek. Mieszam i zdejmuję garnek z ognia, doprawiam do smaku pieprzem, solą, wędzoną słodką papryką w proszku, odrobiną ostrej papryki. Gulasz podaję posypany świeżym majerankiem.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Gulasz wołowy z warzywami (strona 1 z 1)  
alaaa

alaaa
offline

2014-01-09 20:25
z wołowiny to na pewno pyszny :)
Skomentuj
Oceń:
0
anemon

anemon
offline

2014-01-11 21:09
alaaa napisał(a):

z wołowiny to na pewno pyszny :)

Tak, gulasz wołowy jest wyjątkowo smaczny, zwłaszcza jak uda nam się kupić ładny kawałek mięsa.
Skomentuj
Oceń:
0
Aga13

Aga13
offline

2014-01-28 14:17
Świetny przepis, bardzo dobry gulasz ale z szynka też ostatnio zamówiłem sobie na foodpandzie i właśnie chcę się nim zainspirować, bo był zrobiony bardziej na ostro.
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Wołowina
Szponder w sosie chrzanowym Zupa gulaszowa z jabłkiem, cukinią i całą resztą Wołowina w winie i pieprzu
Sezonowe leczo z wołowiną Gulasz tatarski Gołąbki wołowe z dodatkiem kardamonu
 Rozbef wołowy w sosie chimichurri Pieczeń rzymska z jajkiem podpiekana w sosie pomid Papryka faszerowana na ostro
Wołowe zawijańce w pomidorach gotowane na parze  Kotlety mielone z suszonymi grzybami Lasagne z kapustą pekińską i wołowiną

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem! Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem!

    Kuchnia polska nie ma sobie równych. Rozgrzewający kapuśniak, pierogi czy tradycyjny schabowy to smaki, które kocha każdy Polak. Jakie jest Wasze spojrzenie na kuchnię polską? Pochwalcie się sprawdzonymi recepturami. Do wygrania zaproszenia do restauracji Folk Gospoda!

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Z dyni najczęściej przyrządzam:

 
 Z dyni najczęściej przyrządzam:

głosuj
 

Ostatnio komentowane