smak i uczucie

smak i uczucie

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 145]

Gulasz z ananasem i papryką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Gulasz z karkówki duszony z papryką i ananasem. Mięso jest miękkie i soczyste. Na koniec zalewamy śmietaną , Pycha.

Gulasz z ananasem i papryką

Składniki:

Gulasz z ananasem i papryką

 

  • 800 g karkówki wieprzowej
  • 1 puszka ananasa
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • 2 czerwone papryki
  • 3 średnie pomidory
  • 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 4 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 250 ml śmietany 18%

Sposób przygotowania:

Gulasz z ananasem i papryką
1. Mięso kroimy w kostkę 3x3 cm. Oprószamy solą. 2.Cebulę kroimy w piórka, a czosnek drobno siekamy. 3. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy mięso wraz z połową porcji pokrojonej cebuli i czosnku. 4. Do rondla wlewamy sok z ananasa, dodajemy obrane ze skórki i pokrojone pomidory,przecier pomidorowy,paprykę pokrojoną w kostkę,pozostały czosnek i cebulę. Chwilę gotujemy. Doprawiamy papryką ostrą, papryką słodką, pieprzem. 5.Podsmażone mięso przekładamy do rondla z sosem ,dolewamy 1/2 szklanki wody i dusimy na wolnym ogniu, aż mięso będzie miękkie. Dokładamy pokrojonego w kostkę ananasa i dusimy około 10 min. 6.Wlać śmietanę i pokrojony szczypiorek , wymieszać , ale już nie gotować. Najlepiej smakuje z ryżem.