Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Gulasz z cebulą i pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Gulasz z wieprzowej szynki z dodatkiem cebuli i pieczarek.

Gulasz z cebulą i pieczarkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gulasz z cebulą i pieczarkami

 

  • 1/2 kg szynki wieprzowej
  • olej do smażenia
  • 1 bardzo duża cebula
  • 4 duże pieczarki
  • 2 łyżki przyprawy do gulaszu
  • 1 łyżka słodkiej mielonej papryki
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 2 łyżki mąki pszennej

Sposób przygotowania:

Gulasz z cebulą i pieczarkami
Mięso pokroić w niezbyt dużą kostkę. W brytfance rozgrzać kilka łyżek oleju, zrumienić na nim kawałki mięsa. Cebulę obrać, pokroić w piórka. Pieczarki pokroić w półplasterki. Cebulę i pieczarki dodać do mięsa. Smażyć razem kilka minut, co chwilę mieszając. Do mięsa z grzybami i cebulą dodać przyprawę do gulaszu, paprykę sól i pieprz. Wymieszać, chwilę podsmażać, cały czas mieszając. Wlać 3 szklanki wody. Dusić na średnim ogniu pod przykryciem ok. 1 godzinę, co jakiś czas mieszając. Mąkę dokładnie wymieszać z 1 szklanką zimnej wody, zagęścić nią sos. Doprowadzić do wrzenia. Gdyby sos wyszedł zbyt gęsty, dolać więcej wody.
Gulasz z cebulą i pieczarkami
Pokrojone w kostkę mięso zrumienione na oleju.
Gulasz z cebulą i pieczarkami
Pokrojona cebula i pieczarki dodane do mięsa.
Gulasz z cebulą i pieczarkami
Przyprawy dodane do podsmażonego z cebulą i grzybami mięsa.
Gulasz z cebulą i pieczarkami
Pszenna mąka dokładnie wymieszana z zimną wodą.